Urgenda: Kritiek op onze zonne-acties onterecht

Beeld ANP

Actieorganisatie Urgenda voelt zich niet aangesproken door kritiek van installateurs van systemen voor zonne-energie. "Ik denk niet dat wij de markt hebben geschaad met onze actie Wij willen Zon", zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda.

Gisteren uitte de branche zorg over de collectieve inkoopacties van organisaties als Natuur&Milieu, Eigen Huis en Urgenda. De acties zouden een gezonde ontwikkeling van de markt voor zonne-energie belemmeren, doordat ze in zee gaan met één aanbieder die voor afbraakprijzen energiesystemen levert. Daardoor staan gewone installateurs buiten spel. Zij kunnen geen ervaring opbouwen en deskundigheid ontwikkelen, zegt de branche.

Aanleiding voor hun zorg is het faillissement van Solar Living in Elst, een internationaal bedrijf dat in Nederland zonnesystemen leverde aan ruim 2000 particulieren die meededen aan een actie van de stichting Natuur&Milieu. Zo'n vijftien deelnemers hebben de bestelde zonnesystemen niet gekregen.

Zonder winstoogmerk
Urgenda leverde sinds eind 2010 'betaalde systemen' aan deelnemers van de actie 'Wij willen Zon'. Daarvoor werd een stichting opgericht, die inmiddels ook op Texel een actie voor zonne-energie heeft opgezet.

Minnesma: "Wij zijn echt anders dan de rest. De stichting heeft voor eigen risico en rekening, zonder één cent subsidie of giften, zonnepanelen rechtstreeks ingekocht bij fabrikanten en opereert dus als bedrijf zonder winstoogmerk. De andere inkoopacties hielden open inschrijvingen voor bedrijven. Ze kopen niet zelf panelen en lopen ook geen risico. Sterker nog, Natuur&Milieu krijgt geld voor elk verkocht systeem."

Dat bevestigt directeur Tjerk Wagenaar. "Wij krijgen een vergoeding voor onze marketing-inspanningen, maar daar houden we echt niet veel aan over." Hij schat de opbrengst van de actie van Natuur&Milieu op een bedrag 'tussen de 50.000 en de 100.000 euro'. Aan de actie van Natuur&Milieu hebben ongeveer 2200 particulieren meegedaan.

Wagenaar heeft gisteren met de curator en de partijen rond het faillissement van Solar Living gesproken over garantie en service voor deelnemers aan het project van Natuur&Milieu. "We zijn er op een haar na uit."

Kleine installateurs
Minnesma stelt dat Urgenda's aanpak niet te vergelijken is met het aanbod van andere partijen in de markt. "Wij kopen collectief goedkoop in, leveren alle hardware en vervolgens kunnen de deelnemers zelf hun eigen installateur zoeken. Wij werken samen met meer dan honderd, veelal kleine installateurs. De deelnemers kunnen ook zelf hun eigen installateur van de hoek kiezen. Wij hebben dus honderden installateurs blij gemaakt met veel klanten die ze anders zelf nooit hadden gekregen. Er zijn ook veel installateurs die ons bedanken en blij zijn met de actie. Dus ik denk dat de brancheorganisatie op zijn minst niet namens alle installateurs spreekt."

Andere inkoopacties kiezen volgens Minnesma voor één installateur die ook de panelen levert, zoals Solar Living. "Wij Willen Zon koopt per tranche in, steeds voor de nieuwste en laagste prijs en loopt dus niet het risico dat die anderen wel lopen.''

"Urgenda is nu nog betrokken bij de inkoop voor TexelEnergie. Daarna gaan wij ermee stoppen, omdat de markt het nu overneemt. De markt is nu rijp voor vele acties en aanbieders. Ik denk niet dat de tien Megawatt van 'Wij Willen Zon' de markt heeft geschaad. Sterker nog, ik denk dat wij door alle publiciteit en het continu pleiten voor zonne-energie, de markt op gang hebben gebracht. Wij hebben er geen cent aan verdiend en denken een nuttige rol te hebben vervuld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden