Unilever en tien andere grote bedrijven gaan over op recyclebaar plastic

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Elf multinationals beloven dat hun producten in 2025 verpakt zijn in volledig recyclebaar plastic. De bedrijven gaan daarmee een stap verder dan Eurocommissaris Frans Timmermans. Die stelde recent dat Europa in 2030 aan het aanzienlijk duurzamer plastic moet.

Han Koch

De multinationals, waaronder Coca Cola en Unilever, sloten het pact volgens de website van de NOS tijdens de bijeenkomst van het World Economic Forum afgelopen week in Davos. De elf zijn samen goed voor zes miljoen ton plastic afval per jaar. Directeur Hester Klein Lankhorst van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken noemt de samenwerking van de elf een grote stap voorwaarts.Tegenover de NOS zegt zij: "Als je me dit een jaar geleden had verteld, had ik het niet geloofd." Stap een is het maken van nieuwe verpakkingen. "Stap twee", is volgens Klein Lankhorst "dat het gerecyclede plastic door de producenten ook gebruikt wordt in nieuwe producten".

Als het om Unilever gaat, is de afspraak niet nieuw. Vorig jaar januari al committeerde het concern zich aan de 100 procent recyclebare plastic verpakkingen. De winst is nu dat tien andere concerns volgen.

Kringloop

Dat levert volgens een woordvoerder van Unilever extra draagvlak op voor het ontwikkelen van industriële standaarden voor plastic. Nu nog zijn heel wat soorten plastic in omloop. Dat kan gebruik in een kringloop bemoeilijken. Unilever gaat zelf in 2020 publiek maken welke plastics door het concern worden gebruikt.

Volgens de Unilever-woordvoerder is het verder van groot belang dat de groep bedrijven met de overheden gaat praten over een betere manier om het afval af te voeren. Unilever voelt zich verantwoordelijk omdat slechts 14 procent van het wereldwijd gebruikte plastic wordt hergebruikt.

"Plastic moet een waarde krijgen", zei vice-voorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie eerder deze maand.

Nederland loopt nog flink achter met milieu-onvriendelijk plastic, concludeert de parlementair rapporteur circulaire economie.

Waar blijft het plastic nu? In de maag van de albatros in de Stille Oceaan, die eraan overlijdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden