Werelderfgoed

Unesco irriteert Australië met stempel ‘in gevaar’ voor Great Barrier Reef

Luchtfoto van het Great Barrier Reef. Beeld AP
Luchtfoto van het Great Barrier Reef.Beeld AP

Om het Great Barrier Reef lijkt een nieuwe botsing te ontstaan tussen Australië en China, momenteel de voorzitter van Unesco.

VN-organisatie Unesco wil dat het Great Barrier Reef bij Australië op een werelderfgoedlijst komt met plekken die ‘in gevaar’ zijn. Het rif wordt ernstig bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Australië is geïrriteerd en zegt dat deze actie politiek gemotiveerd is. Volgende maand zal er over het voorstel worden gestemd.

De laatste keer dat het koraalrif is geïnspecteerd was in 2015. Op uitnodiging van Australië kwam toen een delegatie kijken bij een stuk ongerept koraal. Wetenschappers zeggen dat er sinds 2015 al drie grote momenten van koraalverbleking zijn geweest, die worden veroorzaakt door te warme zeestromen. Koraal sterft dan af.

De Australische minister voor milieu, Sussan Ley, zegt dat Australië het besluit van de Unesco zal aanvechten en meent dat er een verborgen agenda is. “Het voorgenomen Unesco-besluit is duidelijk politiek gemotiveerd.”

Ook gaf Ley aan dat ze het vooral oneerlijk vindt dat Australië op de vingers wordt getikt: “Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor alle rif-ecosystemen in de wereld en er zijn 83 gevallen van werelderfgoed die bedreigd worden door klimaatverandering, dus het is oneerlijk om Australië eruit te pikken.”

Vrees voor minder toeristen

Op dit moment is China de voorzitter van Unesco, en China en Australië hebben al een tijd spanningen over China’s nieuwe Zijderoute en het coronavirus. Toen er in het Australische parlement vragen werden gesteld, weigerde Ley te zeggen of ze inderdaad naar China wees.

China op zijn beurt ontkent achter het idee te zitten. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zegt dat het “ongegronde laster tegen China” is en dat het lijkt op beschuldigingen die andere landen tegen China doen.

Het Great Barrier Reef is 2300 kilometer lang en ligt voor de kust van noordoost-Australië. In 1981 kwam het op de Unesco-werelderfgoedlijst, onder andere omdat het rif een enorm wetenschappelijk belang dient. Mocht het rif daadwerkelijk op de ‘in gevaar’-lijst komen, dan komt er meer geld vrij om het gebied te beschermen. Australië vreest vooral dat een verandering naar de ‘in gevaar’-lijst ervoor zorgt dat er minder toeristen komen.

Lees ook:

Dankzij een drone is er goed nieuws over de zeeschildpad

Hoe tel je zeeschildpadden? Een of twee, dat lukt iedereen nog wel. Maar tien of twintig wordt wat lastiger, zeker als ze door elkaar zwemmen in zee. Als het er vele duizenden zijn, wat dan?

De koraalrifparadox waar Darwin het hoofd al over brak, is iets verder opgehelderd

Waar haalt het koraalrif zijn biologische rijkdom vandaan? Die vraag stelde Darwin al. Er komen nieuwe stukjes van het antwoord.

‘Great Barrier Reef is op sterven na dood’

koraalrif | Volgens sommige wetenschappers is het Great Barrier Reef in een terminale fase beland. ‘We hebben gefaald. Vorig jaar was een slecht jaar, 2017 is een rampjaar.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden