Lepelaars Beeld Wil Sopjes
LepelaarsBeeld Wil Sopjes

Het Mooiste NederlandTexel

Uitwaaien op de vogelboulevard van Texel

Het is toptijd voor vogelaars. Op de Wadden trekken honderdduizenden vogels voorbij. Dus op naar Texel, ondanks de bulderende wind en de striemende regen.

Het weerbericht was als een winstwaarschuwing: 9 tot 28 mm en bijna 50 knopen. Maar niet gaan was geen optie. Half oktober is toptijd voor de vogeltrek met alleen al boven en op Texel honderdduizenden vogels die zich naar hun zuidelijk gelegen veilige en voedselrijke overwinteringsgebieden spoeden. Voor sommige soorten dient Texel – en de andere Waddeneilanden – als tussenstop om uit te rusten en vooral bij te eten, voor andere is het de definitieve bestemming.

Eerst even langs de Mokbaai. De baai is vol vis dankzij de zeeverbinding, maar óók licht explosief. Letterlijk; bij een uitbaggerbeurt in 2005 werden ruim 5000 explosieven opgevist en ook nu is de baai niet alleen voor vogels. Terwijl in de verte de koninklijke marine oorlogje speelt op amfibische voertuigen, banjeren lepelaars, bergeenden, wulpen en scholeksters door het lage water.

Nieuwe natuur

De baai is mooi, Texel hartverscheurend; er is zoveel te bekijken. De vogelboulevard trekt. Die boulevard is een reeks nieuwe natuurgebieden aan de oostzijde van Texel. Gebieden met een duidelijk doel, een van ‘reparatie’ want waddenvogels hebben het moeilijk. Op de almaar drukkere stranden is geen plek meer voor vogels die op kale grond willen broeden en ook de kwelders zijn niet langer veilig. De nesten overstromen te vaak door voorjaarsstormen en zeespiegelstijging.

Goudplevieren Beeld Klaas de Jong
GoudplevierenBeeld Klaas de Jong

Misère buitendijks én binnendijks. De brakke binnendijkse gebieden zijn in gebruik bij de landbouw (ja, sorry). Weilanden waar voor waddenvogels niets valt te zoeken. Vogels in de problemen werden vogels in de watten. Want met geld van het Waddenfonds kon Natuurmonumenten binnendijks en op voormalige landbouwgrond bijna twintig nieuwe natuurgebieden aanleggen. Grond werd afgegraven waardoor de zoute kwel weer aan de oppervlakte komt; schelpenbroedeilandjes opgeworpen. De vogels reageerden dankbaar. Broedend (6000 grote sterns alleen al), voedend, rustend en opvettend voor de trek. Utopia, het eerste en noordelijkste gebied dat is aangelegd, maakt zijn naam ‘land van belofte’ waar. Jonge lepelaars – herkenbaar aan de zwarte vleugelpunten – stormmeeuwen met hun vriendelijk ogende ronde kop, scholeksters, kieviten, ruiters en andere vogels op hoge poten waden, baden, krakelen of poetsen.

De blauwe lucht wordt grijs, grauw, zwart en barst, mij in nog geen minuut volledig doorwekend. Noodweer en toch ben ik gelukkig. En ik niet alleen. Twee echte vogelaars, met van die enorme telescooplenzen, staan zo ongeveer te springen bij de aanblik van de een of andere bijzonderheid. Een derde ontgaat het en houdt het bij ‘stormmeeuw 2e KJ en bontje half zomerkleed’.

Goudplevieren

Ik wandel langs de nieuwe binnendijkse gebieden, geniet van enorme groepen goudplevieren en kieviten op wormenjacht in de weiden en het verrukkelijke geluid van wulpen. Een jongetje wijst heerlijk wijsneuzerig op een vogel, ‘tapuit’, meldt dat hij Gideon heet en dat zijn vader het allermeeste van de héle wereld van vogels weet.

Een inpandige kop koffie verkwikt en ik steek het eiland over naar de Slufter, daar waar de zee nog mag binnenkomen. De kwelder ontstond bij een dijkdoorbraak in 1858 en bleef, talloze pogingen tot inpoldering ten spijt. En kijk. Takkeweer wordt puik weer. Niet omdat het opknapt, maar omdat we met een handvol liefhebbers de vlakte voor ons alleen hebben. De zeekraal roestbruin, de zeealsem geurend.

Meeuw met krab Beeld Wil Sopjes
Meeuw met krabBeeld Wil Sopjes

De wind brult en rukt. Ik klim omhoog, steek begeleid door de vogels het eiland weer over en ben ontzettend blij met mijn eerdere besluit een nachtje te blijven. Wijn in de lounge, een heerlijk maal en kletterende regen tegen de ramen. Een nieuwe dag breekt aan. Boven de Cocksdorp is een enorme vlucht zangvogels in de vroege ochtenduren neergestreken. Na een nacht vliegen zijn de minder dan twintig gram zware grootmeesters opgebrand. Steeds opnieuw arriveren er groepjes, voor mij in de verre lucht onherkenbaar. In de natuurlijke polders en brakke gronden schitteren goudplevieren in de nog wat aarzelend doorbrekende zon, koeien flaneren als ware schoonheden door het hobbelige gras. En ik? Ik voel me gevleugeld als de vogels.

Praktisch:

De natuurgebieden liggen verspreid over het eiland. Openbaarvervoergebruikers kunnen op het eiland een fiets huren. Handig(er) is wellicht gebruik te maken van de Texelhopper die je vrijwel overal heen brengt (ov-tarief). Uur tevoren bellen; 0222-784000, www.texelhopper.nl.

Routes

De vogelboulevard ligt langs een rustige weg aan de oostzijde van het eiland, ten noorden van Oudeschild. Utopia is alleen lopend of fietsend te bekijken.

De Slufter en Dennen liggen aan de Noordzeekant. In beide zijn door Staatsbosbeheer routes uitgezet. Beetje dwalen kan natuurlijk ook. Dat geldt eigenlijk voor het hele eiland.

Blijven

Het is aantrekkelijk om een nachtje te blijven. Een erg prettig en qua vogelboulevard ideaal gelegen hotel is Hotel Prins Hendrik aan de Stuifweg in Oostereind. (Pal bij Utopia en de Waddenzeedijk).

Safari

Een ontspannen manier van vogels (leren) kijken is meegaan met een vogelsafari, zoals die van Calidris. Je wordt over het eiland rondgereden, bekijkt een aantal gebieden en leert de vogels kennen.

Aanbieding voor Trouwlezers

Hotel Prins Hendrik en het safaribedrijfje Calidris bieden Trouwlezers iets moois. Hotel Prins Hendrik geeft tot

1 maart 2020 (behalve van 24 dec tot 2 jan) 15% korting op hotelovernachtingen en €50 korting op bungalowhuur. www.prins-hendrik.nl.

Calidris geeft €5,00 korting op een halve dag safari (normaal €37,50) en €10,00 op een hele dag inclusief Texelse lunch (normaal €95,00). www.vogelsoptexel.nl

Vermeld bij beide dat u Trouwlezer bent.

Lees ook:

Voor Het mooiste Nederland probeert de redactie van Trouw de mooiste fiets- en wandelroutes door Nederland uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden