'Uitsterven diersoorten overdreven'

Zijn ijsberen straks alleen nog te zien in dierentuinen, zoals dit exemplaar in Kopenhagen? Beeld ap

De jammerklacht klinkt vaak onder biologen en natuurbeschermers: de mens veroorzaakt een ongekende uitstervingsgolf en veel soorten zullen deze eeuw van de aardbodem verdwijnen voordat ze ooit zijn ontdekt. Maar dat is zwaar overdreven, beargumenteren biologen uit Australië en Nieuw-Zeeland deze week in Science. De jammerklacht bevat volgens hen minstens twee misvattingen. Het aantal soorten op aarde - bekend en onbekend - wordt overschat en het aantal biologen dat soorten in kaart brengt, loopt helemaal niet terug.

De biologie kent op dit moment anderhalf miljoen soorten. Erg hard is dit getal niet; er zitten veel dubbeltellingen in de biologische kaartenbak. Maar die onzekerheid valt in het niet bij de schatting over het totaal aantal soorten. Twee miljoen, zegt de een. Misschien wel 100 miljoen, beweren anderen. De biologen in Science denken dat de waarheid dichter bij de lage schatting ligt: twee à acht miljoen. Die hoge ramingen waren gebaseerd op wat er in de diepzeeën en de insectenwereld te ontdekken viel, schrijven ze, maar dat gelooft eigenlijk niemand meer.

Daarnaast valt het met het uitsterven wel mee. Ook hier zijn de schattingen soms hoog, tot wel 5 procent per decennium, maar de biologen beargumenteren dat het hooguit 1 procent per tien jaar is. Dat zijn nog altijd 50.000 soorten, maar met dat tempo zullen de meeste planten en dieren in kaart zijn gebracht voordat ze eventueel uitsterven.

Want er staat wel degelijk een uitstervingsgolf voor de deur, schrijven ze, vergelijkbaar met de grote massa-extincties uit de aardse geschiedenis. "Maar op dit moment zijn nog weinig soorten verdwenen", zegt professor Nigel Stork uit Brisbane. Dat is meestal het gevolg van de jacht of overbevissing. "Grootschalig uitsterven door het verdwijnen van habitats is nu nog niet aan de orde, mede dankzij allerlei natuurbeschermingsmaatregelen."

De dreiging van het verdwijnen van leefgebieden is er natuurlijk wel, en de klimaatverandering kan het uitsterven flink versnellen. Stork: "Maar we moeten niet overdrijven. Daar wordt iedereen alleen maar hopeloos van."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden