Natuurdagboek

Uit spechtenholen kruipt niet per se een specht

Een boomklever. Beeld Koos Dijksterhuis
Een boomklever.Beeld Koos Dijksterhuis

Welke vogels hebben het voormalige spechtennest in mijn tuin gekraakt?, mailde lezeres Ans van Horssen aan Koos Dijksterhuis.

Koos Dijksterhuis

'Is het een koolmezenpaar? Ze hebben een mooie blauw/zilvergrijze rug en een gele buik.' Op de foto's stond een boomklever. Er zat ook een foto bij van de bonte specht die uit zijn hol koekeloert. Even dacht ik aan een jonge grote bonte specht, maar het was een kleine bonte, een heel leuke broedvogel voor in de tuin - veel bijzonderder dan die boomklever.

Eerder die dag stonden vogelonderzoeker Willem van Manen en ik bij een hol, hoog in een beuk, waar vorig jaar zwarte spechten broedden, de mooiste vogels van de wereld. Het spechtenhol bleek weer te worden bewoond, al kwam er geen specht tevoorschijn, maar een kleine vogel met een blauwgrijze rug, een lichtoranje buik, een zwarte oogstreep en zwarte snavel. Een boomklever dus. Even later kwam de boomklever aanzetten met een snavel vol snippers schors.

Snippers blazen

Willem vertelde dat boomklevers veel nestmateriaal verzamelen. "Als een boomklever het nest verlaat, wapperen zijn vleugels dat materiaal over de eieren heen, zodat die bedekt raken. Dat houdt ze wat warmer en misschien ook verborgen voor indringers, maar als je nesten controleert om eieren te tellen, moet je die snippers even opzijblazen."

Ik denk me dat in. Dat je je op zeven meter hoogte aan een gladde beuk vastklemt en je met één hand de eieren wilt fotograferen of met zaklamp wilt beschijnen om ze tegelijkertijd via een spiegeltje te tellen. Maar dat je eerst 'even' door een rietje de snippers uiteen moet blazen...

De boomklever maalt niet om nestcontroles. Die neemt na afloop onbekommerd plaats op de eieren. Deze vogel is nog aan het nestelen. Hij zal ongetwijfeld de op spechten gebouwde opening met zelfgemaakte specie vernauwen. Zodat Willem er met zijn camera niet eens meer doorheen komt.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Lees hier zijn natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden