Grijze zeehond

Twintig procent meer grijze zeehonden gespot in Waddenzee

Jonge grijze zeehond in de duinen van Vlieland. Beeld
Jonge grijze zeehond in de duinen van Vlieland.Beeld

In april zijn in de Nederlandse Waddenzee 5687 grijze zeehonden geteld, 20 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit een telling van de Wageningen Marine Research.

Dat de coronacrisis effect heeft op de economie en een heleboel andere zaken is zonneklaar, maar soms doemen effecten op waar je niet zo gauw bij stilstaat. Neem nou de populatie van grijze zeehonden in Nederland, het grotere broertje van de gewone zeehond, herkenbaar aan zijn lange spitse kop.

Onderzoekers van de Universiteit in Wageningen telden bijna twintig procent meer grijze zeehonden dan vorig jaar in de Waddenzee. Zij schrijven in hun persbericht dat niet alleen het mooie weer een mogelijke oorzaak hiervan is, maar ook ‘minimale menselijke verstoringsbronnen door de Covid-19 lockdown’.

Een trendonderzoek moet uitwijzen waar de toename echt door komt. De Nederlandse Waddenzee telt volgens de onderzoekers nu 5687 grijze zeehonden, tegenover 4750 in 2019. Grijze zeehonden zijn zeldzamer dan de gewone zeehond, die naar schatting bijna dubbel zo vaak rondzwemt in de Waddenzee.

Relaxen op een zandbank

Waar gewone zeehonden een klein, snoezig gezicht hebben, is de grijze zeehond, ook wel kegelrob genoemd, grover en lijkt meer op een hond. Of er ook daadwerkelijk méér grijze zeehonden zijn of dat er alleen meer zijn geteld, is de vraag. Dat er minder boten voeren door de lockdown zorgde er wellicht voor dat de beesten relaxter op zandbanken lagen en de mensen van Wageningen Marine Research ze zo gemakkelijker konden zien vanuit hun vliegtuigjes.

Grijze zeehonden hebben zich, nadat ze jaren nergens in de Nederlandse wateren te bekennen waren, rond 1980 weer in Nederland gevestigd. Sindsdien groeit de populatie door lokale voortplanting, maar ook door migratie uit Engeland en Schotland, waar het krioelt van de grijze zeehonden rond de kusten.

In Nederland moet je meer je best doen om er een te aanschouwen. Wie op een bootje stapt vanaf Vlieland of Terschelling heeft, vooral in het voorjaar, de meeste kans om er grijze zeehonden op zandbanken te spotten.

Lees ook:

Zeehond Bram (45) was een stoere, eigenwijze vrouw

Ecomare heeft afscheid moeten nemen van de oudste bewoner. Bram kwam al in 1974 bij de zeehondenopvang binnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden