Tweede Kamer wil sluiting Belgische kerncentrales

De kerncentrale in Doel, vlakbij de Nederlandse grens boven Antwerpen. Beeld ANP
De kerncentrale in Doel, vlakbij de Nederlandse grens boven Antwerpen.Beeld ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich aansluit bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. De Kamer steunde dinsdag moties van de PvdA en SP die hiertoe aansporen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei onlangs nog in de Kamer geen aanleiding te zien om zich achter de oproep te scharen. Er is geen juridische grond voor sluiting, aldus de minister toen. Het gaat om verouderde centrales waar geregeld incidenten mee zijn.

In de drie zuidelijke provincies van ons land bestaan veel zorgen over de centrales die vlak over de grens staan. De volksvertegenwoordigers vinden dat deze bewoners meer inspraak moeten krijgen op de veiligheidseisen van kerncentrales. De inspraak moet gaan gelden voor mensen die binnen een straal van 100 kilometer van een centrale wonen. In de motie van GroenLinks wordt het kabinet gevraagd uit te zoeken hoe de zeggenschap het beste vorm kan worden gegeven. Politici in België, Frankrijk en Duitsland doen soortgelijke voorstellen in hun parlementen.

Volgens de Kamer moet het kabinet ook met de Belgen gaan overleggen over de stroomtekorten die daar voorkomen. De aansluiting van de stroomnetwerken tussen beide landen zou versneld moeten worden uitgebreid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden