Tweede Kamer laat energieakkoord wankelen

Minister Kamp ligt met de Tweede Kamer in de kling over biomassa Beeld ANP
Minister Kamp ligt met de Tweede Kamer in de kling over biomassaBeeld ANP

De Tweede Kamer is hard in aanvaring gekomen met VVD-minister Henk Kamp van economische zaken. Een Kamermeerderheid wil dat energiebedrijven geen subsidie meer krijgen voor het stoken van biomassa (hout) in hun kolencentrales. Kamp weigert dat.

Bart Zuidervaart

Met het subsidiëren van deze biomassa zijn miljarden euro's gemoeid. PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos zei donderdag tijdens een debat: "Hiervoor worden bomen gekapt in Canada, die gaan op een boot naar Nederland en die houtsnippers worden hier in een kolencentrale verbrand. Deze houtsnippersubsidie moet stoppen." Hij krijgt onder andere steun van D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie, genoeg voor een nipte meerderheid.

Formeel roept de Kamer het kabinet pas volgende week dinsdag op het subsidiëren te staken, wanneer de stemmingen plaatsvinden. Daarna moet Kamp met een officiële reactie komen. Maar nu al is duidelijk dat de minister niets voelt voor de wens van de Kamer.

Tegen Vos zei de minister: "Wat hier gebeurt is me een raadsel." De reden dat Kamp vasthoudt aan de subsidies voor de kolencentrales, is het energieakkoord. Het kabinet heeft met 46 organisaties afspraken gemaakt over het verduurzamen van onze energievoorziening. In 2020 moet Nederland minimaal 14 procent duurzame energie opwekken.

Als de biomassa in de kolencentrales wegvalt, benadrukt Kamp, wordt er ook ruim 1 procent minder schone energie opgewekt. "Dan laat ik het regeerakkoord en het energieakkoord los en daar ben ik niet voor beschikbaar", aldus de minister.

Paradoxaal

Hoe paradoxaal het ook mag klinken, het kabinet heeft de fossiele centrales nodig om voldoende duurzame energie op te wekken. Het is precies deze koppeling waar een deel van de Kamer moeite mee heeft. Volgens Vos is het meestoken van biomassa geen vorm van schone energie.

Kamp zegt: "Wat wel en niet duurzaam is, staat in een Europese richtlijn. Ik sta hier geen dingen te verzinnen."Zo lang het kabinet de subsidie nodig vindt, kunnen de kolencentrales niet dicht.

De Tweede Kamer, met coalitiepartij PvdA voorop, wil dat alle resterende centrales uiterlijk in 2025 sluiten. Het kabinet hoopt nog deze maand een brief naar de Kamer te kunnen sturen over de toekomst van de kolencentrales. VVD en PvdA zijn het hier onderling nog niet over eens.

Afwachten

Minister Kamp en de Tweede Kamer zijn inmiddels gewend aan onderlinge conflicten. De afgelopen vier jaar botsten ze over schaliegas, over gaswinning bij Terschelling en Schiermonnikoog, over de bewijslast bij schade door aardbevingen en nu dus over de kolencentrales.

In alle gevallen stond coalitiepartij PvdA tegenover de VVD en haar minister. Begin dit jaar zei Kamp in een interview: "De samenwerking met de PvdA is niet meer zo goed als die in het begin was."Het is afwachten hoe dit conflict eindigt. Als Kamp alsnog toegeeft, zal hij het energieakkoord loslaten. Het ligt meer voor de hand dat de minister voet bij stuk houdt. De vraag is dan hoe hoog de PvdA dit opneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden