Onkruidverdelgers

Tuincentra doen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat in de ban

Roundup is de bekendste onkruidverdelger met glyfosaat Beeld AFP
Roundup is de bekendste onkruidverdelger met glyfosaatBeeld AFP
Redactie

Tuincentra gaan stoppen met de verkoop van bestrijdingsmiddelen die de stof glyfosaat bevatten. Daarover heeft Tuinbranche Nederland afspraken gemaakt met milieuorganisatie Natuur & Milieu.

Vanaf 1 januari 2022 halen de centra onkruidverdelgers met glyfosaat, waarvan Roundup het bekendst is, uit de schappen. Middelen met een laag milieurisico krijgen juist voorrang, melden de organisaties.

Over de schadelijkheid van glyfosaat voor de gezondheid en het milieu is veel wetenschappelijke discussie. De stof staat bij de Wereldgezondheidsorganisatie te boek als "waarschijnlijk kankerverwekkend" en kan daarnaast onder meer het bodemleven aantasten. De Europese Commissie staat het gebruik ervan toe tot eind 2022. Of de onkruidbestrijder daarna nog mag worden gebruikt, is afhankelijk van een nieuwe risicobeoordeling, die nog gaande is. Nederland, Zweden, Frankrijk en Hongarije voeren die beoordeling uit.

De tuinbranche zegt consumenten te willen aanmoedigen tot verduurzaming. "Daar hoort ook het vergroenen van Nederlandse tuinen en het terugdringen van het gebruik van particuliere bestrijdingsmiddelen bij", aldus een woordvoerder. Bij de brancheorganisatie zijn 450 retailers en 120 leveranciers van tuinproducten aangesloten, zoals Intratuin, Boerenbond, Praxis en Hornbach.

De centra willen verder het gebruik van azijn en chloor in de tuin tegengaan. "Bij de verkoop van deze producten wordt duidelijker aangegeven dat ze geen duurzame keuze zijn en niet bedoeld zijn voor de tuin", aldus Tuinbranche Nederland. Natuur & Milieu noemt het gebruik van deze middelen om bijvoorbeeld mos en onkruid tegen te gaan "een regelrechte aanslag op de bodem, water en insecten".

"Er is helaas nog steeds geen wettelijk verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat, dus we zijn blij met deze goede actie van de branche zelf", zegt bestuurder Rob van Tilburg van Natuur & Milieu.

Lees ook:

Trillende handen, dementie, depressie: landbouwgif is zo onschuldig niet:

De Gezondheidsraad werkt aan een advies over risico’s van bestrijdingsmiddelen. Minister Schouten (landbouw) wil dat de raad ook kijkt naar de relatie tussen landbouwgif en de ziekte van Parkinson. Niet zonder reden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden