Trouw mag schrijven dat rapport WUR 'gestuurd' was

null Beeld anp
Beeld anp

Dagblad Trouw mag wel degelijk concluderen dat de Wageningen Universiteit (WUR) in het statiegelddossier 'gestuurd onderzoek' heeft uitgevoerd. De redactie kan volgens de rechtbank in Amsterdam voldoende feitelijk onderbouwen dat bij aanvang van het onderzoek de uitkomst al leek vast te staan.

De WUR had een kort geding aangespannen nadat Trouw-redacteur Hans Marijnissen in het WNL televisieprogramma De Haagse Lobby had gezegd dat hij een aanbestedingsbrief had gezien waarin al staat dat de voorlopige conclusie moet zijn dat statiegeld een te duur systeem is. Volgens de WUR zei Marijnissen daarmee eigenlijk dat de uitkomst van het onderzoek naar de kosten van statiegeld bij voorbaat vast stond. Het bedrijfsleven was gebaat bij de uitkomst dat statiegeld 'het duurste systeem van allemaal' was, om het vervolgens afgeschaft te krijgen. Daartegen bestaat veel politieke weerstand.

De WUR ontkende dat zo'n document bestaat, noemde de uitspraak van Marijnissen 'misleidend' en eiste rectificatie. De rechtbank oordeelde vandaag dat het woord 'aanbestedingsbrief' weliswaar ongelukkig is gekozen, maar dat Trouw een serie gelekte documenten bezit waaruit wel degelijk mag worden opgemaakt dat het ogenschijnlijk wetenschappelijke onderzoek van de WUR eigenlijk een door het bedrijfsleven gestuurd onderzoek was.

Voorzitter C. Berkhout wees onder andere op een document dat is opgesteld net na de start van het onderzoek waarin al een voorlopige conclusie is te lezen. Verder citeerde zij uit stukken waarin statiegeld door de onderzoekers als 'bedreiging' wordt gezien. Verder werden alle basisgegevens voor het onderzoek door het bedrijfsleven aangeleverd, dat het onderzoek ook financierde. Dat werd niet in het rapport vermeld. Ook oordeelde de rechtbank dat Trouw verschillende keren de WUR om wederhoor heeft gevraagd, maar dat de universiteit er zelf voor koos daar niet op in te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden