Trilvliegje fladdert rusteloos door huis en tuin

Trilvliegje. (Niek van Wijk) Beeld
Trilvliegje. (Niek van Wijk)

Anita Feiken-Wolkowiski uit Amstelveen vraagt zich af wat voor vliegje ze in huis aantrof. „Een héél apart vliegje”, vindt ze, „ongeveer vijf millimeter lang, met vleugels die dwars op het lijfje zitten. De vleugels hebben donkere randjes. Het vliegje rent met snelle beentjes, althans zo lijkt het. Eigenlijk zoals een strandloper rent. Vond hem erg koddig daardoor. Dit vliegje kan als een vlo springen.”

Koos Dijksterhuis

In 1862 onderscheidde ene Loew een familie vliegen die hij de Pallopteridae noemde. Sindsdien is er weinig meer over die vliegen bekend geraakt. In Nederland bedachten we er zelfs geen naam voor. Terwijl ze prachtig zijn (zie foto). Engelsen noemen de vliegjes flutter-, trembling- of waving-wing flies, wat verwijst naar hun rusteloze gefladder. Er zijn trilvliegjes gevonden op bloemen, in bloemstengels en in woonkamers voor het raam. De laatste zijn meestal de Palloptera muliebris. Er worden tientallen soorten pallopteridae onderscheiden. De Oostenrijker Morge schreef er in 1967 een tabel over. De Zwitser Bernhard Merz deed hetzelfde in 1998 en een paar jaar geleden publiceerde Merz met zijn Tsjechische collega Miroslav Barták een artikel in een vakblad. In Nederland waagden bij mijn weten alleen Jan Willem van Zuijlen en Theo Zeegers zich aan beschrijvingen. Mocht u zich gepasseerd voelen, stuur dan een bericht en u krijgt eerherstel.

In Nederland zijn zeven soorten bekend. Hoe onderscheidt u ze van boorvliegen? Wel, de pallopteridae hebben één paar orbitaalborstels, en boorvliegen tenminste twee paar. Volgens Van Zuijlen staat bij boorvliegen het apicale deel van de subcosta loodrecht op het basale gedeelte. Bij pallopteridae niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden