Beeld Jörgen Caris en Koos Dijksterhuis

Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Trilspin onder tafeltje gaat op vliegenjacht

Een vlieg die zich waarschijnlijk uren voor het raam heeft verdrongen, geeft zijn pogingen door het glas te vliegen op. Hij trekt zich terug onder een tafeltje en op het moment dat ik me afvraag of ik hem naar buiten zal dirigeren dan wel hem een klap met een opgerolde krant zal verkopen, laat precies boven de vlieg een spin zich zakken.

De spin voert een bliksemaanval uit, een prikaanval, waarna ze zich snel weer naar boven terugtrekt, om een moment te wachten tot haar gif voldoende effect sorteert. De vlieg spartelt niet, en de spin laat haar draad andermaal vieren, waarna ze de vlieg met naar schatting vier van haar acht poten beetpakt en mee de lucht in neemt. Daar wordt de vlieg als een klosje rondgedraaid en in spinrag gewikkeld.

Zo’n vlieg moet roofvliegen, wespen, waterjuffers en opgerolde kranten zien te ontwijken, put, droogt en hongert zich uit achter een raam, om tenslotte door een spin te worden ingewikkeld. 

Eten eigen nageslacht

De spin hangt een tijd roerloos met haar prooi, ze wacht kennelijk niet met de maaltijd maar zuigt hem leeg, nadat ze eerst wat oplosmiddel in het vliegenlijf heeft gespoten.

Het is een jonge trilspin. Trilspinnen zijn die spinnen met een klein lijf en lange, dunne poten. Ze hangen in de hoeken, aan de plafonds en achter de radiatoren, en blijkbaar onder het tafeltje. Ze maken geen ordentelijke webben maar wel een boel spinrag, dat in slierten langs de wanden bungelt. Ze eten insecten en andere spinnen, ook soortgenoten, ja, zelfs hun eigen nageslacht.

Er zijn er ontzettend veel van en ik zet ze vaak het huis uit, maar met deze vliegendoder heb ik min of meer een band gekregen.

De spin hangt weer aan de onderkant van het tafeltje, de ingewikkelde vlieg ligt op de grond. Zijn eetbare binnenste is kennelijk opgeslobberd, de harde delen en het spinrag blijven over.

Een kort filmpje van de beschreven procedure van de trilspin.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden