Update

Toestemming voor gasopslag in Bergermeer, PvdA wil uitleg

Visualisatie van de geplande gasopslag in Bergermeer. Foto: TAQA/Triple-D Beeld
Visualisatie van de geplande gasopslag in Bergermeer. Foto: TAQA/Triple-D

Minister Maxime Verhagen heeft exploitant TAQA Energy een vergunning gegeven voor een grootschalige gasopslag in Bergermeer bij Alkmaar. De gemeente Bergen is verontwaardigd. Eerst moet er volledige duidelijkheid komen over de veiligheid van de bewoners, vindt de gemeente. De PvdA wil dat de minister uitlegt waarom hij nu al het groene licht heeft gegeven voor de opslag voordat onderzoeken naar de gevolgen zijn gepubliceerd.

ANP/redactie

Volgens de TAQA is het besluit een mijlpaal voor de regio en zal de gasopslag veel werkgelegenheid opleveren. Er is 'een beperkte kans op een lichte aardbeving, met of zonder gasopslag. In het geval van zo'n beving is TAQA aansprakelijk voor de schade', aldus het bedrijf. De gasopslag ongeveer 3300 manjaren werk op, waarvan 2650 in Nederland, zegt directeur Jan Willem van Hoogstraten van TAQA. Structureel leidt de gasopslag tot 150 nieuwe arbeidsplaatsen, direct en indirect. Het hoofdkantoor van TAQA Energy komt naar Alkmaar.

Uitstel
Wethouder Alwin Hietbrink van de gemeente Bergen hoopt dat de Tweede Kamer de minister maant tot zorgvuldigheid en ervoor zorgt dat de terinzagelegging van alle stukken, die staat gepland voor vrijdag, wordt uitgesteld. 'Het lijkt erop dat de druk om afspraken over het inpompen van gas na te komen voorrang hebben boven een zorgvuldige besluitvorming', aldus de wethouder. Volgens de gemeente heeft de minister al op 29 april zijn handtekening gezet, anderhalve week voordat Bergen het laatste aanvullende onderzoek van TNO-KNMI ontving en voor de afronding van het door de Tweede Kamer gevraagde aanvullende onderzoek.

Debat
De PvdA wil dat Verhagen uitlegt waarom hij nu al het groene licht heeft gegeven voor de ondergrondse opslag. PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom vraagt zich af of dat wel in lijn is met gemaakte afspraken. Volgens Samsom heeft Verhagen toegezegd de besluitvorming niet af te ronden voordat onderzoeken naar de eventuele gevolgen van de opslag zijn gepubliceerd. Het gaat om een onderzoek door het KNMI en een zogenoemde nulmeting bij huizen in de omgeving.

'Ik wil allereerst duidelijkheid over de procedure. Het kan niet zo zijn dat toezeggingen daarover met voeten worden getreden.' Samsom wil een brief met uitleg. Indien nodig wil hij woensdag hierover met de minister in debat.

PVV-Tweede Kamerlid Roland van Vliet liet weten het 'niet chique' te vinden van Verhagen dat hij een vergunning heeft verleend voor de gasopslag voordat aanvullend onderzoek naar de gevolgen daarvan bekend zijn. Als niet gegarandeerd is dat de opslag 100 procent veilig is of als het draagvlak ervoor ontbreekt bij de bevolking, is de PVV tegen. Maar volgens Van Vliet kan Verhagen in de Tweede Kamer rekenen op een meerderheid voor de opslag, ondanks het standpunt van zijn partij. 'En we vinden dit niet een kwestie om de minister over naar huis te sturen', aldus Van Vliet. De PVV is gedoogpartner van het huidige kabinet van VVD en CDA.

Gasalarm 2
Voorzitter Rick Lindhout van de stichting Gasalarm 2 zegt dat de veiligheid van de Bergenaren de minister 'kennelijk geen jota' interesseert. Ook spreekt hij van minachting van de Tweede Kamer. 'De aanvullende onderzoeken die nodig waren naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer, zijn nog helemaal niet afgerond. Het laatste rapport van TNO-KNMI gaat op veel zaken niet in. Dit getuigt van onzorgvuldigheid en een machtshonger die zijn weerga niet kent.'

Gasalarm 2 mobiliseerde het protest en verzet in de Bergense samenleving tegen de plannen voor gasopslag en maakt zich op om de zaak aan te brengen bij de Raad van State.

De opslag stuitte eerder op bezwaren van enkele gemeenten en de provincie Noord-Holland. Nadat het Rijk economische compensatiemaatregelen toezegde, bleef van de tegenstanders alleen Bergen over. Woensdag buigt de Raad van State zich over een bezwaar van de gemeente tegen een onderdeel van de gasopslag waar eerder al een besluit over is genomen.

Tegen het zogenoemde inpassingsplan voor de opslag van het kabinet kan tot 1 juli beroep worden aangetekend bij de Raad van State.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden