Toerist kijkt wel om de molens heen

Egmond aan Zee. Op de achtergrond is het windmolenpark zichtbaar. Beeld Jean-Pierre Jans
Egmond aan Zee. Op de achtergrond is het windmolenpark zichtbaar.Beeld Jean-Pierre Jans

Met een rij windmolens aan de horizon is voor toeristen de lol van een strandbezoek er wel af. Dat beweren althans tegenstanders in de kustgemeentes. Met name in Zandvoort is het verzet hevig. Daar staan nu al windmolens op flinke afstand in zee, en er komen er nog meer bij iets dichter bij de kust.

Alexandra van Ditmars

Voor de kust van Egmond staan 36 grote witte turbines al sinds 2007 zo dichtbij. Trouw vroeg toeristen op dit strand wat zij daarvan vinden. Zij storen zich er totaal niet aan. Dat bleek ook eerder al uit onderzoek van het ministerie van economische zaken.

Het kabinet wil dat er voor 2024 vijf nog grotere windparken in de Noordzee bijkomen, die vijf miljoen huishoudens van stroom voorzien. Nederland scoort in Europa slecht wat duurzame energie betreft. De honderden windmolens moeten daar verandering in brengen

Minister Kamp (economische zaken) heeft al drie locaties voor parken aangewezen: de Zeeuwse kust en de Noord- en Zuid-Hollandse stranden. Protesten van Wassenaar, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort hebben Kamp niet op andere gedachten gebracht. De aanleg van de parken begint in 2017. De molens komen op 18,5 kilometer van het strand te liggen en zijn bij helder weer zichtbaar.

Vervuiling van de horizon? Wat een onzin!
Jan de Rooij (19) aankomend student communicatiewetenschappen
Komt uit: Tilburg Op vakantie met: zijn ouders

"Tijdens deze strandvakantie ben ik vooral aan het bijkomen van mijn eindexamenreis met vrienden naar Albufeira. Ik hou me dan echt niet bezig met die windmolens. Op televisie kreeg ik wel iets mee van het protest. In Noordwijk waren mensen op palen op het strand gaan zitten om te protesteren tegen horizonvervuiling. Toen dacht ik: paalzitters, dat is pas horizonvervuiling! Ik vind de discussie onzin. De windmolens zijn hartstikke goed voor het milieu. Als je het er dan niet zo mooi uit vindt zien, moet je dat maar voor lief nemen."

Jan de Rooij. Beeld Jean-Pierre Jans
Jan de Rooij.Beeld Jean-Pierre Jans

Mooi zijn ze niet, maar ik blijf niet weg
Joachim Dreischer (61) drukker Komt uit: Lügde, Duitsland Op vakantie met: zijn vrouw

"Mijn vrouw en ik zijn dol op de Nederlandse stranden. Wij gaan er jaarlijks heen; het ene jaar naar Texel, het andere jaar naar Egmond. Mooi vind ik de windmolens niet, maar ze staan niet zo dichtbij dat ik me eraan stoor. Het zou voor mij nooit een reden zijn om niet meer naar de Nederlandse stranden te komen. Bij Duitse stranden moet je vaak toegang betalen en is van alles verboden - honden, vliegers, noem maar op. In Egmond is alles veel vrijer en het strand ook nog eens mooier. Een paar windmolentjes verpesten dat heus niet."

Joachim Dreischer. Beeld Jean-Pierre Jans
Joachim Dreischer.Beeld Jean-Pierre Jans

Het is zielig voor de vogels
Merle Kampmann (25) docent speciaal onderwijs Komt uit: Dortmund, Duitsland Op vakantie met: haar man en dochtertje

"Dat smalle strookje windmolens, daar heeft toch niemand last van? Dit is de zesde keer dat ik met mijn gezin hier op vakantie ben en ik heb me er nog nooit aan gestoord. Wij blijven zeker naar Egmond komen. Het is maar drie uurtjes rijden vanuit Dortmund en een prachtig strand. De windmolens maken het strand niet mooier, maar staan zo ver in de verte dat je ze nauwelijks ziet. Het schijnt dat veel vogels zich doodvliegen in de wieken, dat vind ik wel zielig. Maar ja, het is een stuk beter dan kernenergie.

Merle Kampmann. Beeld Jean-Pierre Jans
Merle Kampmann.Beeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden