Klimaattop

Tips om te winnen van een vervuilend oliebedrijf

De presentatie van het handboek 'How we defeated Shell' in een doopsgezinde kerk in Glasgow. Beeld Milieudefensie/Jaap van den Biesen
De presentatie van het handboek 'How we defeated Shell' in een doopsgezinde kerk in Glasgow.Beeld Milieudefensie/Jaap van den Biesen

Milieudefensie presenteerde dinsdag in de marge van de klimaattop het handboek ‘How we defeated Shell’, met tips om vervuilende bedrijven aan te pakken.

Onno Havermans

Oliebedrijven zijn niet welkom op de klimmaattop in Glasgow, maar ze zijn wel volop aanwezig om te lobbyen bij twijfelende regeringen, zegt Nine de Pater tijdens de presentatie van het handboek How we defeated Shell, dinsdag in de hal van een doopsgezinde kerk in Glasgow. Deze middag is een feestje van Milieudefensie, dat in ruim zestig pagina’s beschrijft hoe de rechter mei vorig jaar oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot drastisch moet verlagen.

De rechter heeft bepaald dat winst niet boven mensen gaat, vat De Pater samen. Ze krijgt een stevig applaus van de pakweg honderd bezoekers. Met het handboek wil Milieudefensie mensen en organisaties in andere landen inspireren om ook in actie te komen tegen vervuilende bedrijven. Desnoods met een beroep op de rechter. “In de nabije toekomst zal het worden gezien als een misdaad als een bedrijf gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt”, voorspelt programmamanager Paulien Gankema. “De eerste twee jaar gebruikten we een codenaam om te voorkomen dat zou uitlekken waarmee we bezig waren”, vertelt Hilde Brontsema. “Geen Shell, maar Henk, in al onze mails en documenten.”

De belangstellenden in de kerk krijgen zes tips. 1. Zoek steun – doe het niet alleen. 2. Betrek er zoveel mogelijk mensen bij – voor de rechtszaak haalde Milieudefensie 650.000 euro op bij particuliere donateurs en mede-eisers. 3. Bewerk de publieke opinie – met spotjes en het informeren van de internationale pers. 4. Zorg voor een topadvocaat – Cox won eerder de klimaatzaak van Urgenda die Nederland verplicht de uitstoot van broeikasgas terug te brengen zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. 5. Zorg voor een lange adem – de zaak duurde vijf jaar en Shell gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. 6. Houd moed en blijf erin geloven.

En blijf waakzaam, maakt De Pater aan het einde duidelijk. Als campagneleider verzamelde ze duizenden gegevens en feiten, die advocaat Roger Cox in de klimaatzaak gebruikte om aan te tonen dat Shell zelf verantwoordelijk is voor zijn uitstoot en zich niet kan verschuilen achter afspraken met regeringen en afnemers, het soort afspraken waar lobbyisten goed in zijn. Eerder deze week telden vier internationale milieuorganisaties tenminste 503 van zulke ‘oliemannetjes’ op de bezoekerslijsten van COP26, van wie sommigen zelfs deel uitmaken van landendelegaties uit Canada, Rusland en Brazilië.

Lees ook:

Waarom het vonnis tegen Shell een kantelpunt lijkt te worden in de klimaatcrisis

De fossiele industrie krijgt de ene dreun na de andere. Het vonnis in de rechtszaak tegen Shell is het sluitstuk van een reeks gebeurtenissen die de sector schokt.

Shell haalt volgens onderzoek zijn eigen klimaatdoelen niet

Shell gaat volgens een nieuw klimaatrapport zijn eigen uitstootdoelen niet halen. Het olie- en gasconcern zou ook ver achterlopen op een rechtbankvonnis in een door Milieudefensie aangespannen zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden