Plantaardige voeding

Timmermans wil af van termen als ‘havermelk’ en ‘soja-yoghurt’

Oatly havermelk. Beeld
Oatly havermelk.Beeld

Een brief van Europees commissaris Frans Timmermans is tegen het zere been van ProVeg, de organisatie die plantaardige voeding propageert. Inzet het strenge reclame-voorschrift voor havermerk en soja-yoghurt.

Is Europees commissaris Frans Timmermans tegen plantaardige voeding? De organisatie ProVeg, die ijvert voor producten zoals havermelk en yoghurt op basis van kokosnootmelk, is in ieder geval teleurgesteld en vreest dat hij kiest voor de belangen van de zuivelindustrie. In Brussel is een strijd gaande over de vraag hoe fabrikanten van plantaardige producten reclame mogen maken. Mogen zij ‘alternatief voor melk’ op de verpakking schrijven? In een brief aan onder meer ProVeg schrijft Timmermans: “De bescherming van zuivel-termen is al dertig jaar onderdeel van het Europese beleid”.

Een ambtenaar stelt namens Timmermans en de Europees commissaris voor landbouw, de Pool Janusz Wojciechowski, dat de Europese Commissie vindt dat consumenten een weloverwogen en goed geïnformeerde keuze moeten kunnen maken over wat zij eten.” Daarom is het belangrijk om producten aan te bieden met omschrijvingen die hen niet misleiden en die helder zijn over de herkomst en de ingrediënten.” De regels zijn gericht op ‘bescherming van de consument en eerlijke concurrentie’, stellen de twee commissarissen.

Verpakking mag niet meer op een melkpak lijken

In Brussel ligt een voorstel op tafel dat reclame voor plantaardige voeding aan strikte regels bindt. Volgens dit zogeheten ‘Amendement 171’ mag plantaardig voeding straks op geen enkele manier naar zuivel verwijzen. Het gebruik van de termen ‘havermelk’ en ‘kokosyoghurt’ is in de marketing nu al verboden. Het nieuwe voorstel gaat verder. Plantaardige voeding mag bijvoorbeeld niet meer ‘romig’ heten en mag het niet meer worden omschreven als een ‘alternatief voor yoghurt’. Volgens ProVeg kan het plan ertoe leiden dat de verpakking van ‘Oat-drank’, een witte drank gemaakt van granen, niet meer op een melkpak mag lijken.

Timmermans schrijft dat er nog gepraat wordt over het voorstel, maar ProVeg is boos. Directeur Veerle Vrindts: “Niemand wordt misleid door plantaardige zuivel. Consumenten hebben er juist belang bij dat ze weten waar ze een product voor kunnen gebruiken, als alternatief voor bijvoorbeeld melk, kaas of yoghurt. En voor eerlijke concurrentie zorgt dit voorstel al helemaal niet, het discrimineert en censureert juist plantaardige producten.”

Dat juist PvdA’er Timmermans niet kiest voor plantaardige voeding valt haar tegen. In zijn klimaat- en landbouwplannen (Green Deal) ondersteunde hij vorig jaar juist plantaardige voeding. Zijn partij stemde vorige week in de Tweede Kamer voor een motie van de Partij voor de Dieren die het kabinet oproept zich te verzetten tegen het Europese plan om strenge regels op te stellen voor plantaardige voeding. Alleen het CDA en de boerenpartij BBB stemden tegen de motie.

Lees ook de column van redacteur Esther Bijlo:

Zuivelindustrie werpt taalpuristen in de strijd over melk en yoghurt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden