InterviewGreen Deal

Timmermans: ‘Wij schrijven heus niet voor wat mensen moeten eten’

Frans Timmermans geeft media een toelichting op de Green Deal. Beeld Getty Images

Het zou een vergissing zijn als we na de coronacrisis weer doen alsof er niets is gebeurd en terugvallen op oude economische gewoontes, zegt eerste vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie als toelichting op de plannen die hij woensdag presenteerde.

“Dat is echt een groot risico. Daarin heeft iedereen z’n eigen verantwoordelijkheid, en wij als politici ook. Het risico is groot dat we een extra last op de schouders van onze kinderen leggen, en die extra uitgaven doen in een economie waar onze kinderen niets aan hebben.

“Wat betreft het streven naar 25 procent biologische landbouw: we hebben een collectieve verantwoordelijkheid om boeren een betere toekomst te geven, waarbij ze de balans met de natuurlijke omgeving kunnen herstellen en tegelijkertijd voedselzekerheid kunnen garanderen voor iedereen.

“Het gaat echt niet alleen om regels, maar ook om een forse financiële ondersteuning om die verandering voor elkaar te krijgen. Als je het niet doet, zijn de kosten op termijn veel groter. De meeste boeren weten dat inmiddels ook.

“Met deze voorstellen zeggen we niet: dit is de absolute oplossing voor al onze problemen. Maar als we deze plannen uitvoeren, weten we in 2030 precies wat we eten. Het zal onze weerbaarheid en onze gezondheid verhogen. Als er nieuwe pandemieën komen, wat zeker niet is uitgesloten, hoop ik dat die verhoogde weerbaarheid daartegen helpt. En onze consumenten krijgen de kans om precies te weten wat ze eten en waar het voedsel vandaag komt.

“Als de krantenkoppen zijn ‘We moeten van Timmermans anders gaan eten’, dan kan ik me de ergernis voorstellen. Maar dat zeggen we niet. Een beter geïnformeerde consument kan nog steeds dezelfde keuzes maken, maar ook andere keuzes maken. Daarom zetten we ook in op betere etikettering, op het transparant maken van hoe voedsel wordt gemaakt. We gaan mensen echt niet voorschrijven wat ze moeten eten. Maar je merkt nu al dat er meer bewustzijn is, je ziet de gestegen vraag naar kwaliteit.”

Lees ook:
De ambitieuze Green Deal van Frans Timmermans roept veel weerstand op

Als de plannen van de Europese Commissie voor natuur en landbouw in 2030 doorgang vinden, wacht Nederland een enorme opgave. Dat verklaart ook meteen de weerstand tegen deze Green Deal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden