Tijdelijk verbod op 'bijengiffen'

Een honingbij. Beeld getty
Een honingbij.Beeld getty

De Europese Commissie vaardigt een tijdelijk verbod uit voor drie bestrijdingsmiddelen die schadelijk zouden zijn voor bijen. Het verbod zal gelden voor gewassen die bijen aantrekken (zonnebloemen, katoen, koolzaad en mais). Het gaat waarschijnlijk op 1 december in.

Redactie

Tijdens een tweede stemming over het voorstel van eurocommissaris Tonio Borg (gezondheidszorg), was gisteren een meerderheid van de EU-lidstaten voor een tijdelijk verbod. Vijftien landen stemden voor, twee meer dan bij de eerste stemming in maart. De uitslag was niet voldoende voor een direct verbod. De commissie, die met het voorstel kwam, neemt het besluit nu zelf.

Begin dit jaar adviseerde de Europese autoriteit voedselveiligheid Efsa tot een tijdelijk verbod op de neonicotinen, pesticiden die in de landbouw op grote schaal worden toegepast. Volgens de Efsa zijn er serieuze aanwijzingen dat de middelen bijdragen aan de bijensterfte. Na twee jaar kan worden bekeken of de gebruiksbeperking heeft geleid tot herstel van de bijenstand.

De twee belangrijkste producenten van de middelen, Bayer en Syngenta, hebben tot op het laatst geprobeerd de maatregel tegen te houden. Volgens de fabrikanten is er geen sluitend bewijs dat de neonicotinen mede verantwoordelijk zijn voor de bijensterfte. Ondanks grote druk vanuit het eigen parlement, stemde het Verenigd Koninkrijk gisteren tegen het tijdelijke verbod. Volgens Greenpeace heeft Engeland duidelijk gemaakt dat het zich heeft laten inpakken door de industrielobby. Nederland en ook Duitsland - waar Bayer gevestigd is - stemden voor. Volgens de Vlaamse Europarlementariër Bart Staes (Groen) is het moratorium nog maar 'een eerste stap'. Hij wil een totaal verbod op neonicotinen.

Nefyto, brancheorganisatie van fabrikanten van bestrijdingsmiddelen, zei eerder dat een tijdelijk verbod 'de gewasbescherming twintig jaar terug zet in de tijd'. Volgens Nefyto zullen telers andere middelen gaan inzetten voor de bestrijding van insecten, met mogelijk grotere milieuschade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden