The Good Roll: een discutabele duurzaamheidsclaim op het toilet

null Beeld The Good Roll
Beeld The Good Roll

The Good Roll biedt een abonnement om je billen af te vegen met 100 procent gerecycled papier. Maar die claim is niet te verifiëren.

Nooit meer misgrijpen op de wc, dat hadden Melle Schellekens en Sander de Klerk van The Good Roll voor ogen. Bovendien is hun abonnement op wc-papier goed voor mens en milieu, zeggen ze.

Er worden dagelijks 27.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier terwijl het maar één keer wordt gebruikt. Hoewel 60 procent van het aanbod van wc-papier in Nederland van hergebruikt papier is, is 40 procent dat nog niet. Daarom bestaat The Good Roll volledig uit hergebruikt papier.

Schellekens en De Klerk zien het ook als hun missie om andere cijfers te lijf te gaan. Wereldwijd hebben 2,3 miljard mensen geen toegang tot veilige en schone toiletten, een derde van de wereldbevolking. En jaarlijks sterven er meer dan 760.000 kinderen jonger dan vijf jaar aan diarree terwijl dat met de bouw van toiletten voorkomen zou kunnen worden. De oprichters doneren de helft van de nettowinst van The Good Roll aan stichting ­Simavi, die er onder andere toiletten van bouwt in Oost-Afrika.

En dan komt al dat goeds ook nog eens als vanzelf naar je toe. Voor 21,95 euro krijg je 24 wc-rollen van drielaags papier thuisbezorgd, die twee keer zoveel vellen bevatten als gewone rollen. Dit moet het ongemak verhelpen dat velen kennelijk ervaren als ze met een megaverpakking wc-rollen over straat sjouwen. Of de uitlaatgassen van het bestelbusje tegen verzuchtingen en enige spierkracht opwegen, is niet wetenschappelijk doorgerekend.

Verdienmodel

Toch klinkt het wel erg rooskleurig, twee keer zoveel verantwoord wc-papier gratis thuisbezorgd krijgen. En dan gaat de helft van de winst ook nog eens naar het goede doel. Wat is het verdienmodel daarachter? Scherpe inkoopprijzen en een lagere marge voor Schellekens en De Klerk, zeggen ze. Wat ook scheelt, is dat consumenten hun wc-papier rechstreeks bij The Good Roll kunnen bestellen. De dure tussenhandel van supermarkten ontbreekt, wat de prijs drukt.

Het gebruik van gerecycled papier voor wc-papier is niet nieuw. Integendeel, al het wc-papier dat in Nederland wordt gemaakt bestaat volledig uit gerecycled papier, zegt Magreet Schijvens van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. The Good Roll doet wat dat betreft dus niks bijzonders. Dat niet al het wc-papier in de winkel van gerecycled papier is, komt omdat bedrijven die buiten Nederland produceren hun producten hier ook verkopen.

Een voorbeeld daarvan is Essity, de grootste toiletpapier- en zakdoekjesproducent in Europa. Essity produceert onder andere Edet-wc-papier, Tempo-zakdoekjes en Libresse-maandverband. Milieuorganisatie Greenpeace begon vorige week een campagne tegen het bedrijf, dat veel te laks zou zijn in het controleren van de herkomst van zijn papier. Essity zou meewerken aan de kap van het Grote Noordelijke Woud, een reeks naaldbossen net onder de Noordpool. Greenpeace vindt dat Essity deze oerbossen met rust moet laten.

Keurmerk

Om te garanderen dat de productie van wegwerppapier niet ten koste gaat van waardevolle oerbossen bestaan er milieukeurmerken. Het Europees Ecolabel, het Ecologo, Cradle to Cradle, PEFC Recycled en het Nordic Ecolabel stellen eisen aan de herkomst van het papier, zoals duurzaam bosbeheer en een milieuvriendelijk en energiezuinig productieproces. Wc-papier met een Blaue-Engel of FSC-recycled keurmerk bestaat bovendien volledig uit hergebruikte vezels.

The Good Roll laat weten in te kopen bij Aldar Tissues uit Dublin, de grootste producent en distributeur van toilet- en keukenpapier in Ierland. Het kwaliteitscertificaat dat het bedrijf meestuurt, staat echter op naam van SCA Hygiene, dat in 2016 is opgegaan in Essity. In tweede instantie zegt The Good Roll dat hun toiletpapier het FSC-recycled keurmerk heeft. Dat is niet terug te vinden in de meegestuurde documenten. De claim van 100 procent hergebruikt papier is dan ook moeilijk te controleren, zegt Schijvens. “Ook is het niet duidelijk of de vezels uit de papierbak komen, wat het beste is voor het milieu, of bijvoorbeeld van snijafval van papierfabrikanten. Dat wordt toch wel gerecycled.”

Want in de wereld van oud papier zijn niet alle soorten gelijk. Er is pre-consumer oud papier, waaronder snijafval van drukkerijen of onverkochte partijen. Dat papier is niet gebruikt en eigenlijk nog nieuw. Als het niet is bedrukt hoeft het in het verwerkingsproces tot wc-papier meestal niet te worden gebleekt. Post-consumerpapier is de inhoud van de papierbak. Dat moet ingrijpender worden bewerkt om het weer bruikbaar te maken. Het oud papier wordt opgelost in water, waarna nietjes, paperclips of stukjes plakband eruit worden gehaald. Vervolgens wordt de inkt eruit gefilterd en dan wordt de papierpulp vaak bewerkt met waterstofperoxide om het weer wit(ter) te krijgen. De eerste categorie papierafval is de laatste tijd sterk in prijs gestegen, weet Michiel Adriaanse van Kenniscentrum Papier en Karton. “Tissuebedrijven gebruiken weer vaker nieuwe ‘maagdelijke’ vezels voor hun producten omdat de markt voor betere soorten oud papier onder druk staat.”

Onduidelijk

De milieuwinst van The Good Roll is dus moeilijk na te gaan. Dan is er nog de ontwikkelingssamenwerking. Hoeveel geld er naar Simavi gaat is onduidelijk omdat de samenwerking pas net is begonnen. Toch ziet persvoorlichter Pauline Eenhoorn er de voordelen van in. “Je slaat drie vliegen ineen. Je helpt jezelf aan wc-papier, dat van gerecycled papier is, en je draagt bij aan een gezonde toekomst voor mensen die dat hard nodig hebben.”

De wc’s die Simavi helpt bouwen zijn overigens niet de wc’s die we hier kennen, zegt ze. “Het zijn latrines: hurktoiletten die werken zonder water en geen aansluiting op het riool nodig hebben.” Of The Good Roll de activiteiten ook naar Afrika gaat uitbreiden, kunnen de oprichters nog niet zeggen. De rollen hangen wel al in de sportschool van Arie Boomsma.

Lees ook: Het beste toiletpapier komt van dichtbij

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden