null Beeld
Beeld

ColumnEsther Bijlo

Techmiljardairs bestrijden het broeikaseffect liever met technologie dan met een simpele boom

Esther Bijlo

Een boom? Is dat het antwoord op de 100 miljoen dollar-vraag? Tesla-baas Elon Musk gooide er een tweetje uit, zijn favoriete communicatiemiddel, met de boodschap dat hij een prijs uitlooft voor het beste idee om kooldioxide uit de lucht te plukken. Wat dacht je van een boom, kreeg hij meteen teruggetwitterd, uitzonderlijk goed toegerust om CO2 op te nemen. Maar nee, helaas, geen 100 miljoen dollar. Iets groens is niet waar de autostroomman aan denkt. De prijs van 100 miljoen dollar is voor de beste ‘technologie’ om broeikasgas af te vangen, daar valt een stam met takken en bladeren niet onder.

Toch leuk dat hij iets extra’s voor het klimaat wil doen, naast het produceren van net iets te grote en zware elektrische auto’s. Hij kan het hebben, het tweetje kwam een paar weken nadat Musk de rijkste persoon op aarde was geworden. Volgens de miljardairs-index van financieel persbureau Bloomberg is hij nu een slordige 200 miljard dollar waard. Hij passeerde Jeff Bezos van Amazon in het klassement.

Miljardairs zouden Bidens steunpakket kunnen betalen

Terwijl de wereld zucht onder een economische crisis als gevolg van de coronapandemie, gaat het met die ranglijst heel goed. Een Amerikaanse denktank Institute for Policy Studies heeft uitgerekend hoe het de rijkste ruim zeshonderd Amerikanen is vergaan sinds de uitbraak. Die konden 1100 miljard dollar (900 miljard euro) bijschrijven, een toename van 39 procent in een jaar. Dit clubje zou dus makkelijk het hele steunpakket kunnen betalen dat de regering-Biden heeft opgezet om uit de covid-ellende te krabbelen. Dat kost 1900 miljard dollar. Misschien een idee om die woekerwinsten van de miljardairs – dankzij onder meer hogere aandelenkoersen en gebrek aan concurrentie – helemaal weg te taksen ten gunste van de schatkist en het volk.

Die simpele manier om iets nuttigs te doen met overtollig geld, komt meestal niet in het hoofd van de tech-genieën op. Volgens Bloomberg haalde Musk eerst zijn schouders op toen hij vernam de rijkste te zijn. Daarna vroeg hij zich af: hoe kan ik geld weggeven? Als relatieve nieuweling op het filantropiefront is hij daar nog niet zo bedreven in als bijvoorbeeld Bill Gates. Die heeft al lang een ‘foundation’ en steekt geld in gezondheid, onderwijs en klimaat. Jeff Bezos, niet direct de indruk wekkend begaan te zijn met de wereld, kon niet achterblijven en kwam vorig jaar met een fonds voor het klimaat van 10 miljard dollar. Voor zo’n 800 miljoen zijn er nu plannen waar dat aan uit te geven.

Minder sexy oplossingen lopen geld mis

In theorie kan het een effectieve manier zijn om problemen zoals klimaatverandering te lijf te gaan. Een flinke zak geld die los van stroperige overheidsprocessen en democratisch oponthoud snel zijn doel kan bereiken, waarom niet? Risicogeld is welkom voor start-ups en om innovaties verder te helpen. Maar de techmiljardairs hebben allemaal zo hun persoonlijke voorkeuren om geld voor het klimaat te besteden. En die gaan, niet verrassend, richting technologie. Het gevolg kan zijn dat minder sexy oplossingen om de opwarming te beperken, zoals gebruik maken van de natuur, het broodnodige geld mislopen. De miljardairs lijken ook niet erg begaan met de ecologische crisis, terwijl de planeet er erg van zou opknappen als beide crises tegelijk zouden worden aangepakt.

De werkelijke interesse van deze rijkste mannen reikt dan ook verder dan dit kleine aardbolletje. Zowel Musk als Bezos is gebiologeerd door verhuizen naar de ruimte, naar Mars, of naar een in het niks hangende mensenkolonie. In het bereiken van die droom steken ze miljarden van hun vermogens. Om op een dag uitgezwaaid te worden door die boom die niet de 100 miljoen dollar-vraag won.

Redacteur Duurzaamheid & Natuur Esther Bijlo schrijft elke twee weken een column. Eerdere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden