'Taboe beperking wereldbevolking moet verdwijnen'

Ook inheemse volken zullen hun stem laten horen in Rio. Beeld getty
Ook inheemse volken zullen hun stem laten horen in Rio.Beeld getty

Wetenschappers vinden dat de duurzaamheidstop in Rio de uitgelezen plaats is om te praten over de beperking van de wereldpopulatie en overconsumptie. Ondanks het politieke taboe dat daar nog steeds op rust.

Nienke Schipper

Als er niet nu wordt gepraat over het beperken van de wereldbevolking en de daarmee samenhangende overconsumptie lukt het niet meer om het wereldwijde overmatige gebruik van onze grondstoffen te keren. We leven boven onze capaciteit en plegen roofbouw op de planeet. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van een rapport over een gezamenlijk onderzoek door 150 wetenschappelijke instituten.

De rijke landen moeten hun niet duurzame levensstijlen radicaal aanpassen. In ontwikkelingslanden moet er juist meer worden gedaan om duurzame levensstijlen mogelijk te maken. Het gezamenlijke rapport moet een eyeopener zijn voor de onderhandelaars van de landen die deelnemen aan de top in Rio. De speerpunten zijn nu het terugdringen van armoede en het verval van het milieu, maar er wordt nog steeds gezwegen over de twee oplossingen die direct een bijdrage kunnen leveren aan een vermindering van de druk op onze schaarse voorraden.

Volgens Charles Godfray, werkzaam voor de Royal Society en voorzitter van de werkgroep AIP, het mondiale netwerk van wetenschappelijke studies, is het tijd om de consequenties onder ogen te zien: "politiek gezien zijn het terugdringen van de wereldbevolking en het verminderen van het consumptiegedrag te lang van tafel geweest, maar het zijn onderwerpen die alleen kunnen worden aangepakt door samenwerking tussen landen. Het is tijd om gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen."

De verwachting is dat de wereldbevolking tussen nu en het jaar 2050 zal groeien van zes miljard naar ergens tussen de zeven en elf miljard mensen. De stijging van de populatie bepaalt hoe snel de natuurlijke voorraden van voedsel, water en energie worden verbruikt. Op dit moment wordt er in delen van de wereld niet duurzaam omgegaan met deze voorraden. De wetenschappers waarschuwen in een gezamenlijke verklaring voor een sterke stijging van de populatie die zowel sociale als economische negatieve effecten zal hebben met als gevolg aanzienlijke verliezen van de biodiversiteit op aarde.

"We leven boven de capaciteit van de aarde, dat is wetenschappelijk bewezen" zegt Gisbet Glaser van de Internationale Wetenschapsraad. "We zijn op het punt aanbeland dat we het riskeren afbreuk te doen aan de ondersteunende systemen voor menselijke ontwikkeling" aldus Glaser die onderzoek deed naar de vervuiling in de oceanen, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit.

De gezamenlijke wetenschapsstudies verklaren dat het verminderen van armoede nog steeds een prioriteit moet zijn, maar dat er ook betere voorlichting moet komen over familieplanning, geboortebeperking en gezondheidszorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden