Statiegeld

Supermarkten sjoemelen met statiegeld plastic flessen

Cranberrysap in het schap. Op twee merken zit wel statiegeld, op het eigen merk van Albert Heijn niet. Beeld Kassa
Cranberrysap in het schap. Op twee merken zit wel statiegeld, op het eigen merk van Albert Heijn niet.Beeld Kassa

Supermarkten bevoordelen het eigen merk door geen statiegeld te heffen op sommige plastic drankflessen, meldt tv-programma Kassa. De inspectie begint een onderzoek.

Onno Havermans

Hoe kan het dat op de ene plastic fles frisdrank wel statiegeld zit en op de andere niet? De Inspectie Leefomgeving en Transport begint een onderzoek naar vijftien plastic drankflessen zonder statiegeld, meldt consumentenprogramma Kassa. Het zijn voornamelijk flessen van eigen merken. Op flessen met dezelfde inhoud van een fabrieksmerk zit wel statiegeld. Supermarkten hebben mogelijk jarenlang prijsvoordeel gehad, zegt Kassa.

De inspectie doet het onderzoek op verzoek van Recycling Netwerk Benelux, dat bij een rondgang door enkele supermarkten constateerde dat op bijvoorbeeld de ene fles cranberrysap wel en op de andere geen statiegeld zit. “Als we bij een snelle scan in twee of drie supermarkten al vijftien producten vinden die twijfel oproepen, dan weet je dat het niet om een of twee uitzonderingen gaat”, legt Rob Buurman van Recycling Netwerk uit.

Het onderzoek richt zich op twee flessen DubbelDrank van producent Riedel, acht drankflessen van het eigen merk van Albert Heijn en vijf van Jumbo. Volgens Kassa staan dergelijke eigen merkflessen ook bij Plus, Lidl en Coöp in de schappen. Het programma inventariseerde ongeveer honderd soortgelijke drankflessen in alle supermarkten.

‘Onnodig veel verwarring’

“De wetgeving is niet duidelijk”, zegt Buurman. “Er ontstaat een zoektocht naar uitzonderingen omdat op sappen, zuivel en dranken met alcohol geen statiegeld zit. Doe gewoon overal statiegeld op, dan heb je dat probleem niet. Dit zou de politiek moeten oplossen.” GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van milieu. “De wijze waarop nu met statiegeld wordt omgegaan, leidt onnodig tot veel verwarring bij consumenten. Dat is slecht voor het draagvlak en het milieu”, zegt ze.

De discussie ontstaat over de definitie van sappen. Puur fruit- of groentesap is uitgezonderd van statiegeld. Maar is er water, suiker of een zoetstof aan toegevoegd, dan wordt sap een frisdrank, stelt Buurman. Veel sappen in de supermarkt bestaan uit een concentraat, dat is aangevuld met water. Aan bijvoorbeeld cranberrysap is vaak suiker of een zoetstof toegevoegd. Volgens Kassa zegt Van Weyenberg dat de uitzondering alleen geldt voor 100 procent sap.

Verpakkingsbesluit

In het Verpakkingsbesluit staat: de producent of importeur die water of frisdrank in een kunststof fles met een inhoud van 3 liter of minder in Nederland in de handel brengt, brengt op die fles statiegeld in rekening. Volgens Recycling Netwerk vallen drankkartons ook onder de definitie kunststof fles, omdat er plastic in is verwerkt. Het heeft daarom ook voor drankkartons om een handhavingsverzoek gevraagd. Vanaf eind volgend jaar geldt het statiegeld ook voor blikjes.

Riedel heeft Kassa laten weten dat er binnen enkele weken wel statiegeld komt op de kleine flesjes DubbelDrank. Albert Heijn en Plus gaan zelf bekijken of er statiegeld op de verpakkingen moet. Jumbo wacht het inspectieonderzoek af.

Zie ook:
Unilever stopt met drankkarton, dat slechter is voor het milieu dan een petfles

Na Jumbo stopt ook Unilever weer met het drankpak als alternatief voor plastic flesjes waarop sinds deze zomer statiegeld zit. Zo’n pak blijkt toch niet zo goed voor het milieu.

Statiegeld heeft meteen effect: minder plastic flesjes in zwerfafval

Statiegeld op kleine plastic flesjes heeft meteen effect op de hoeveelheid zwerfafval, zeggen ervaren rapers aan de vooravond van World Cleanup Day.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden