Klimaatakkoord

Succes voor Milieudefensie: streep door energieplan dat ‘groen’ gas belooft voor nieuwbouw

Beeld Herman Engbers

Nieuwe huizen toch nog een gasaansluiting geven? De Drentse gemeente De Wolden wil het, maar komt er niet mee weg.

De Wolden mag niet zomaar nieuwe woningen aansluiten op een oud en vertrouwd gasnet. Ook niet met de belofte erbij dat er in 2030 ‘groen gas’ in de buizen naar cv-ketels gaat, of duurzaam waterstof. Het college moet een nieuw plan maken voor duurzaam wonen, bepaalde de gemeentelijke klachtencommissie. Die toetste het energieplan, nadat Milieudefensie bezwaar had gemaakt tegen het voornemen om nieuwe huizen in De Wolden nog ‘gewoon’ een cv-ketel te geven, in plaats van een warmtenet of zonnepanelen met een elektrische warmtepomp.

Sinds juli 2018 zijn gemeenten verplicht gasloos te bouwen, tenzij ze dat echt niet lukt. In dat geval is ontheffing mogelijk en mogen nieuwe huizen, bij hoge uitzondering, toch nog op (aard)gas stoken en koken. De Wolden wilde dat regelen. Wethouder Gerrie Hempen (Gemeentebelangen, wonen) besloot dat de hele gemeente een gasnet mag behouden, met de aanname dat steeds meer gas in de buizen ‘schoon’ geproduceerd wordt. “Wij zijn een echte plattelandsgemeente”, verklaarde ze tegen energievakblad Energeia. “Mogelijkheden voor warmtenetten zijn er eigenlijk niet.” Ook het idee om huizen op elektrische zonnestroompompen te verwarmen viel af.

Onterecht, oordeelde Milieudefensie. Volgens de milieuorganisatie maakte De Wolden zich er met een jantje-van-leiden vanaf door de volledige gemeente te bestempelen als gasgebruiker. De gemeente kan nieuwbouwhuizen, die aan hoge isolatie-eisen moeten voldoen, best zonder gasaansluiting van energie voorzien. Groen gas is er nog weinig, laat staan duurzame waterstof. De belofte om dit straks in aardgasbuizen te stoppen, is volgens Milieudefensie onzeker en niet in lijn met klimaatafspraken. De klachtencommissie keurde het bezwaarschrift goed, het college van De Wolden moet het besluit herzien.

Het benutten van groen gas, geproduceerd uit groenafval of mest, telt wel officieel mee als goede maatregel om bestaande huizen aardgasvrij te maken. In historische en afgelegen huizen kan groen gas in de cv-ketel aardgas vervangen, staat in het Klimaatakkoord. Milieudefensie is daar bij oude huizen ‘niet principieel op tegen’, zolang het maar geen tactiek is om zo lang mogelijk de aardgasketel te behouden. Voor nieuwbouw ligt de aanleg van een collectief warmtenet of het gebruik van warmtepompen op stroom van zonnepanelen voor de hand, volgens het landelijk Klimaatakkoord.

Lees ook:

Advies: Nederland moet meer inzetten op ‘groen gas’, bijvoorbeeld van zeewier

Nederland blijft tot in de verre toekomst gasverslaafd. Oude huizen, maar vooral fabrieken komen er nooit helemaal vanaf. Dit stelde de gassector in 2018 in een studie, opgesteld door onafhankelijk milieu-expert Jan Paul van Soest. 

Om moedeloos van te worden: ouderwetse cv-ketels in nieuwe huizen

Bouwers plaatsten nog massaal cv-ketels in nieuwbouw, toen al duidelijk was dat de verplichting om gasloos te bouwen er juli 2018 aan zat te komen. ‘Zonde. Dit moet je er over vijf jaar allemaal weer uitslopen.’

TNO waarschuwt: overdrijf de waterstofdroom niet

Waterstof gaat Nederland helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Maar verwacht er vooral geen wonderen van, waarschuwde TNO afgelopen week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden