Subsidie vooral naar projecten voor groen gas

© Thinkstock

De nieuwe subsidieregeling voor groene energie, SDE+, is een succes, zegt minister Verhagen (economische zaken). "De belangstelling is enorm. Voor maar liefst dertien verschillende categorieën - waaronder vergisters, wind op land en zonnepanelen - zijn aanvragen binnengekomen", schrijft hij in een brief aan de Kamer. Het meeste geld is naar projecten voor 'groen gas' gegaan.

Vorig jaar waren er nog allemaal aparte subsidiepotjes voor zonne-, wind- en andere bronnen van duurzame energie. Deze zijn vervangen door een nieuwe regeling, waarvoor 1,5 miljard euro (en volgend jaar 1,7 miljard euro) beschikbaar is. Bedrijven uit verschillende sectoren concurreren met elkaar om het geld.

De projecten waaraan dit jaar subsidie is verleend, wekken gezamenlijk waarschijnlijk voldoende energie op om in 2020 aan 600.000 huishoudens elektriciteit te leveren. Verhagen: "Onder de oude subsidieregeling zou daar ruim 1 miljard euro meer voor nodig zijn geweest."

PvdA-Kamerlid Samsom is blij voor de minister dat zijn regeling meer succes heeft dan de voorgaande, maar benadrukt dat ook SDE+ bij lange na niet voldoende is. Dit omdat lang niet alle projecten daadwerkelijk worden gerealiseerd en omdat het 'gerommel in de marge' is.

Samsom: "Verhagen is bezig met een kortetermijnsprint en regelt niets voor de lange termijn. Hij wil op de goedkoopst mogelijke manier een aandeel duurzame energie van 14 procent in 2020 halen, maar hij denkt niet na over de vraag waarin moet worden geïnvesteerd om dit aandeel daarna op te schroeven."

Het kabinet liet op verzoek van de Kamer het Planbureau voor de Leefomgeving doorrekenen of met SDE+ het Europese doel (14 procent duurzame energie in 2020) wordt gehaald. Dat is niet zo: het aandeel komt uit op zo'n 12 procent. Verhagen hoopt met enkele aanscherpingen toch het doel te halen, door bijvoorbeeld ook aanvragen voor warmtekrachtkoppelingsinstallaties toe te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden