Studie: ook vogels lijden onder bijengif

null Beeld AFP
Beeld AFP

De schadelijke effecten van het 'bijengif' imidacloprid zijn veel groter dan aangenomen. Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen het landbouwbestrijdingsmiddel en de lokale achteruitgang van spreeuw, veldleeuwerik, boerenzwaluw, ringmus en andere insectenetende vogels.

Redactie Duurzaamheid & Natuur

Vandaag publiceren vijf Nederlandse biologen hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze hebben vastgesteld dat vogels in aantal teruglopen in gebieden waar het insecticide in hoge concentraties in oppervlaktewater zit. Op plaatsen met lagere concentraties gebeurt dat niet of veel minder. "Het is een buitengewoon alarmerende trend die we niet kunnen negeren", zegt plantenecoloog Hans de Kroon, die het onderzoek leidde. Volgens de hoogleraar moeten toxicologen en beleidsmakers maatregelen nemen.

Vogelbescherming Nederland reageert geschokt op de uitkomsten van de studie. De organisatie vraagt de politiek om het landbouwgif per direct te verbieden.

Veel grotere schade
Biologen van de Radboud Universiteit Nijmegen en van Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben meetgegevens van de waterschappen van de concentraties imidacloprid in sloten, vaarten en meren, vergeleken met cijfers van vogeltellingen én met statistische gegevens over andere invloedrijke factoren, zoals het landgebruik in Nederland. Hun conclusie is verstrekkend: de schade door het landbouwgif is veel groter dan tot dusver gedacht.

Zeker vijftien vogelsoorten die deels afhankelijk zijn van het boerenland, blijken in bepaalde gebieden sterk terug te lopen. Daar waar imidacloprid in het oppervlaktewater boven de 20 nanogram per liter komt, neemt het aantal vogels af. Eén nanogram is een miljardste gram. Hoe meer insecticide in het water, hoe groter de afname van vogels. In enkele gebieden, zoals het Westland, worden door de waterschappen hoge concentraties imidacloprid in het water aangetroffen, soms tot 1000 nanogram per liter - vijftien keer het toegestane maximum.

Zenuwgif
Imidacloprid, een middel van producent Bayer, is bekend geworden als 'bijengif'. Het zenuwgif wordt wereldwijd op grote schaal toegepast in de landbouw ter bestrijding van insecten in de land- en tuinbouw. Imidacloprid wordt al jaren in verband gebracht met bijensterfte. Om dit uit te zoeken is er in de EU per 1 december vorig jaar een verbod van twee jaar ingesteld op het gebruik van het insecticide op (bloeiende) gewassen die voor bijen aantrekkelijk zijn.

Volgens de Nederlandse biologen is het huidige EU-moratorium op de toepassing van imidacloprid te beperkt. "Er zitten hoge concentraties in het oppervlaktewater. In dat water groeien de insecten op die voedselbron zijn voor vele organismen. Niet alleen voor vogels", aldus Caspar Hallmann, eerste auteur van het artikel in Nature.

Bayer, de fabrikant van imidacloprid, trekt de studie in twijfel. Volgens het bedrijf hebben de onderzoekers onvoldoende gekeken naar andere mogelijke oorzaken van dalende vogelpopulaties, zoals klimaatverandering en voeding.

Abonnees lezen vandaag meer over dit onderwerp in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden