Tiny house

Studenten uit Hoogeveen bouwen eigen tiny house op waterstof

Een impressie van het tiny house op waterstof, zoals dat eruit moet gaan zien.Beeld Kennislab voor Urbanisme

Kan groene waterstof huizen verwarmen? Terwijl de fine fleur van de academische wereld zich daarover het hoofd breekt, doen de mbo-studenten van het Alfa-college in Hoogeveen het gewoon. Kleinschalig, dat wel. 

Ze timmerden donderdag de eerste delen in elkaar van een tiny house waarin bewoners met waterstofgas kunnen koken, verwarmen en douchen. Het huisje (12 bij 3,5 meter) krijgt tanks om waterstof in op te slaan. Stroom van zonnepanelen op het dak wordt via een apparaat – elektrolyse – ter plekke omgetoverd in waterstofgas. Als de zon niet schijnt, worden waterstofgasflessen ingekocht: zoiets als tijdens het kamperen maar dan groot. Aansluiten op een ondergronds waterstofnetwerk is uiteindelijk ook mogelijk. 

“Onze studenten gaan bewijzen dat het kan”, zegt docent bouwkunde Alco Otten van het Alfa-college. Hij kondigt direct de ‘Wonen-op-waterstof-toer’ aan. Hierbij verkast het duurzame tiny house naar diverse locaties rond Hoogeveen, zodat iedereen kan zien hoe de techniek werkt. Die promotie moet bewoners warm maken voor de overstap van aardgas naar waterstof. Zeer welkom, want de gemeente Hoogeveen wil in Nijstad-Oost de eerste waterstofwijk van Nederland realiseren. 

“We doen het gelijk helemaal goed”, zegt Otten. “Materialen voor de constructie halen we, volledig circulair, uit een gebouw van veertig jaar oud. Nieuwe materialen maken we volledig demontabel, tot de laatste schroef aan toe.” Zo moet het tiny house op waterstof een duurzaam pronkstuk worden. Het huisje moet uiteindelijk een definitieve standplaats krijgen. Dan volgt verkoop, zodat iemand het huisje permanent kan betrekken. “Uniek”, zegt Otten. Hij voorziet een hevige biedingenstrijd, ondanks het minimale woonoppervlak. 

Lees ook:

Een warm huis op waterstof in plaats van gas, is dat de toekomst?

Zeshonderd huizen van het dorp Stad aan ’t Haringvliet moeten switchen van gas naar waterstof. Hoogeveen wil ’s lands eerste waterstofwijk bouwen. Is waterstof de energiebelofte van de toekomst?  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden