'Stop stunts met zonnepanelen'

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Installateurs en distributeurs van zonnepanelen willen dat gemeenten stoppen met stimuleren van collectieve inkoopacties voor panelen. De acties verhinderen een gezonde ontwikkeling van de markt, zeggen ze.

Meer dan 750 installateurs hebben tot dusver een petitie getekend, waarin gemeenten worden opgeroepen de markt niet langer te verstoren met gezamenlijke inkoopacties. Volgens een van de initiatiefnemers staat inmiddels vrijwel de hele branche achter de petitie. "We willen dat gemeenten zich niet meer gedragen als een concurrent of bedrijven bevoordelen. We vinden het ook echt principieel onjuist dat de overheid op deze manier zijn autoriteit commercieel laat uitnutten", aldus Niels de Vos van Greeny Bros in Amsterdam, een bedrijf dat gespecialiseerd is in zonsystemen.

Volgens hem komen installatiebedrijven door de inkoopacties in de problemen doordat ze niet mee kunnen concurreren in veilingen waarbij de laagste aanbieder de opdracht krijgt. Op de website petitie24.com luchten de bedrijven hun hart over de tientallen gemeenten die collectieve acties op touw hebben gezet. "Nu zijn het zonnepanelen. Wat is het volgende? Brood? Keukens? Kerstpakketten? Dit moet gewoon stoppen." De markt is volwassen, gemeenten moeten zich hier buiten houden, zeggen ze. "Als lokale installateur kom ik helemaal niet meer aan bod, terwijl de zonnepanelen juist nu een goede kans zijn voor een beetje omzet en werk."

Zonne-energie maakt een stormachtige groei door in Nederland. Vorig jaar is er voor 220 megawatt aan panelen bijgeplaatst. Dit jaar zal, naar verwachting, het aantal megawatts op daken meer dan verdubbelen. Veel gemeenten stimuleren de aanschaf van systemen, tot ergernis van een deel van de branche, die misgrijpt bij het afsluiten van collectieve contracten.

Gemeenten voelen zich niet aangesproken door de kritiek. "Wij hebben duurzaamheidsambities als gemeente", zegt Christiaan Kwint, wethouder voor GroenLinks in Heerhugowaard. Zijn gemeente loopt landelijk gezien in de voorhoede bij het stimuleren van zonne-energie. "Er zijn landelijke afspraken in het Energieakkoord. Daarom doen we er alles aan om de burger te interesseren voor de aanschaf van zonnepanelen."

Peter Segaar (PolderPV.nl), die de ontwikkelingen op de markt van zonne-energie nauwlettend volgt, denkt dat de branche een punt heeft. "Je kunt je inderdaad afvragen of al die inkoopacties goed zijn voor de ontwikkeling van de markt. Dit is een markt die juist rust nodig heeft, om een goede prijs-kwaliteitverhouding te krijgen. Gemeenten maken in feite door die collectieve acties vrij letterlijk reclame voor een commercieel initiatief."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden