Stikstofuitspraak staat de uitgifte van nieuwe natuurvergunningen in de weg

De Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede. Hier is voedselrijke grond afgeplagd in het kader van de Programmatische aanpak stikstof. Beeld Natuurmonumenten

De Nederlandse aanpak van vervuilende stikstof in natuurgebieden is strijdig met de Europese wet. Op basis van deze aanpak mogen geen vergunningen meer worden verleend aan veestallen, fabrieken of wegen in de buurt van beschermde natuurgebieden. 

Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, woensdag geoordeeld in tien zaken over stikstof in de natuur. De zaken draaien om vergunningen voor boeren in Brabant, Limburg en Gelderland. Zij kregen hun vergunning, omdat zij voldeden aan de eisen van de Programmatische Aanpak Stikstof (Pas). 

De Nederlandse provincies en drie ministeries hanteren dat document sinds om natuurgebieden te beschermen tegen vervuiling. Desondanks is de hoeveelheid stikstof in de natuur niet gedaald. Milieuorganisaties concluderen dat de Pas niet werkt en dus geen basis kan zijn om natuurvergunningen te verlenen. Ook het Europese Hof concludeerde vorig jaar dat de Nederlandse aanpak geen bewezen effect heeft en berust op aannames. Daarom is de aanpak in strijd met de Europese wet.

Veehouderijen 

De Raad van State heeft die uitspraak nu toegepast in tien zaken waarin de natuurvergunning werd aangevochten. De staatsraden concluderen dat deze vergunningen onterecht zijn verleend. 

Volgens milieuorganisaties zijn álle natuurvergunningen die sinds 2015 zijn verleend op basis van de Pas ongeldig. Daar gaat de Raad van State niet in mee: vergunningen die al definitief zijn, blijven geldig. Wel lopen er nog 180 bezwaarprocedures; die vergunningen worden mogelijk ook ongeldig verklaard. Het gaat daarbij om veehouderijen, maar ook om bestemmingsplannen voor bijvoorbeeld nieuwe wegen en bedrijventerreinen. Uitspraak in deze zaken volgt in juni.

Op basis van de Pas zullen geen nieuwe vergunningen meer worden afgegeven. Pas als de overheid een nieuwe en bewezen methode omarmt om de neerslag van stikstof in de natuur te verminderen, zullen nieuwe vergunningen worden afgegeven.

Lees ook:

Duizenden vergunningen voor wegen en veehouderijen bij natuurgebieden mogelijk illegaal afgegeven

Natuurvergunningen in de buurt van Natura2000-gebieden zijn mogelijk onterecht verleend. De uitspraak van de Raad van State maakt vandaag duidelijk in hoeverre natuur en economie samengaan.

Uitbreidingen van boerderijen staan op het spel na Europees stikstofarrest

Nederland doet te weinig tegen stikstof in de ­natuur, oordeelde het Europees Hof van Justitie. Vanwaar die uitspraak en hoe moet het verder? ‘De toekomst van bedrijven staat op het spel en tientallen veehouders zijn gedupeerd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden