'Sterke groei' duurzame energie blijkt sukkeldrafje

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Zonnepanelen op het dak, windmolens in de wei: Nederland haalt steeds meer energie uit wind, zon, water en biomassa. Vorig jaar bestond 5,6 procent van het totale verbruik uit hernieuwbare energie, terwijl dat in 2013 nog 4,8 procent was. Het CBS spreekt van een 'sterke groei', maar vergeleken met de rest van Europa hebben we nog een flinke inhaalslag te maken.

Amber Dujardin en Nienke Schipper

Hoewel de cijfers doen vermoeden dat consumenten zich 'groener' zijn gaan gedragen, is de toename vooral te danken aan het warme weer. Door het milde, zonnige klimaat was het totale energieverbruik vorig jaar minder en nam het percentage duurzame energie toe. Daarnaast gebruiken bedrijven - vooral dankzij subsidie - meer biomassaketels om warmte op te wekken. Ook afvalverbrandingsinstallaties, aardwarmte, bodemenergie en biogas winnen aan populariteit.

Achter de feiten aan
Het percentage duurzame energie groeit sinds 2003, maar door het sukkeldrafje waarmee dat gebeurt loopt Nederland ver achter op het streefdoel voor 2020. Dan moet het aandeel op 14 procent uitkomen.

In vergelijking met andere EU-leden bungelt Nederland daarmee onderaan de lijst, zo bleek eerder dit jaar uit een rapport van Eurostat. Terwijl de Europese Unie als geheel goed op koers ligt om de klimaatdoelen voor 2020 te halen - Zweden, Bulgarije en Estland hebben die zelfs al bereikt - blijft Nederland schromelijk achter, samen met Groot Brittannië, Luxemburg en Malta.

Niet alleen de doelstellingen voor het bevorderen van hernieuwbare energie lopen gevaar, in het verlengde daarvan lukt het Nederland ook niet om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De staat doet niet wat de staat belooft, zo oordeelde de rechter vorige week in een historische uitspraak, maar de gevolgen van klimaatverandering zijn zo ernstig en onomkeerbaar dat de burger recht heeft op bescherming daartegen.

Zorgplicht
Op dit moment koerst Nederland af op een vermindering van 17 procent. Maar als Nederland de zorgplicht voor zijn burgers serieus neemt zou het klimaatbeleid moeten koersen op een vermindering van 25 procent in 2020, de wetenschappelijke ondergrens, concludeert de rechtbank. Als dit niet lukt, pleegt de staat een onrechtmatige daad.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) noemde het 'schandelijk' dat de rechterlijke macht er aan te pas moet komen om de staat op haar zorgplicht te wijzen. "Het kabinet moet nu vol aan de bak."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden