Gaswinning

Staatssecretaris Vijlbrief: Bouw Groningse stikstoffabriek opnieuw vertraagd

De stikstofinstallatie Zuidbroek in 2018. De installatie van de energieleverancier Gasunie wordt momenteel omgebouwd en uitgebreid. Beeld ANP
De stikstofinstallatie Zuidbroek in 2018. De installatie van de energieleverancier Gasunie wordt momenteel omgebouwd en uitgebreid.Beeld ANP

De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens en bedrijven, heeft verdere vertraging opgelopen.

ANP

Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. De gevolgen voor de gaswinning in Groningen zijn nog onzeker, maar het uitgangspunt is dat die niet verder omhoog gaat, aldus de bewindsman.

Het was tot dusver de bedoeling dat de stikstoffabriek komende zomer zou gaan draaien. Maar dat wordt op zijn vroegst september, zo heeft Gasunie Transport Services (GTS) aan Vijlbrief laten weten. De bewindsman vindt dat “moeilijk te verteren”, aangezien de bouw eerder ook al vertraging opliep. Het kabinet moest daarop besluiten dit jaar iets meer gaswinning in Groningen toe te staan dan eerder was voorzien.

“Ik vind het teleurstellend dat de aanvullende investeringen en extra inzet van mensen niet tot de benodigde versnelling hebben geleid en verwacht van partijen dat zij zich tot het uiterste inspannen om de installatie in Zuidbroek zo snel mogelijk te kunnen opleveren”, schrijft Vijlbrief. “Ik heb dit ook laten weten aan GTS zodra ik dit bericht ontving.”

Winter

Door de vertraging is dit gasjaar mogelijk 1,2 miljard kubieke meter extra Gronings gas nodig. Maar Vijlbrief wil nu nog niet tornen aan het eerdere besluit om dit jaar een maximale winning van 4,5 miljard kubieke meter toe te staan. Hij wil eerst nadere uitleg van GTS en gaat daarnaast kijken welke alternatieven er zijn, zonder dat komende winter de leveringszekerheid in gevaar komt.

Vijlbrief houdt ook vast aan het streven om in het volgende gasjaar, dat op 1 oktober begint, alleen nog de minieme hoeveelheid Gronings gas op te pompen die nodig is om de installaties operationeel te houden. Alleen bij een zeer strenge winter zou dan nog meer gas moeten worden gewonnen. Maar ook hierbij moet de staatssecretaris een slag om de arm houden. Het winningsniveau “kan door deze ontwikkelingen beperkt hoger uitvallen”.

Lees ook:

Nieuwe crisisaanpak voor Groningen: dorpen met spoed versterkt

Met een nieuw plan moeten vier zwaar getroffen dorpen in het Groningse aardbevingsgebied versneld worden versterkt. Een plan waar de dorpelingen al jaren geleden mee kwamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden