Staatssecretaris Dijksma denkt aan verbod op 'bijengif'

Beeld thinkstock

Het omstreden 'bijengif', dat in de landbouw wordt gebruikt en uiterst schadelijk blijkt voor de natuur, wordt mogelijk verboden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, landbouw) zegt zich 'grote zorgen' te maken nu blijkt dat bestrijdingsmiddelen die boeren gebruiken al in zeer lage doses dodelijk kunnen zijn voor insecten als vlinders, hommels en zweefvliegen.

Een groep Europese topwetenschappers presenteerde deze week bewijs dat deze zogeheten neonicotinoïden niet alleen grote effecten hebben op honingbijen, maar ook op andere organismen waarvoor het gif niet is bedoeld. Dijksma draagt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) op het 'bijengif' opnieuw tegen het licht te houden. Deze toezichthouder bepaalt of bestrijdingsmiddelen op de Nederlandse markt kunnen worden gebracht.

De staatssecretaris wil van het Ctgb weten of het nieuwe Europese onderzoek voldoende aanleiding is voor een verbod op het gebruik van neonicotinoïden. De Tweede Kamer steunde vorig jaar een motie van de Partij voor de Dieren die opriep het bijengif van de markt te halen. Dijksma weigerde dat. Er bestaat, meldde ze vorige maand, geen 'rechtsgrond' voor een verbod. Er is gerede kans dat dit nieuwe wetenschappelijke bewijs daar verandering in brengt.

Juridisch gevecht
Saillant is dat de toezichthouder in een juridisch gevecht is verwikkeld met natuur- en milieuorganisaties. Vrijdag werd bekend dat stichting Natuur en Milieu en Greenpeace het Ctgb voor de rechter dagen vanwege het traineren van een bezwaarprocedure. De milieuclubs willen het middel imidacloprid, dat behoort tot de neonicotinoïden, van de markt hebben. Het Ctgb zou al een jaar lang weigeren dit landbouwgif opnieuw te beoordelen. Het besluit van Dijksma om de neonicotinoïden opnieuw te laten onderzoeken, kan worden gezien als een tik op de vingers van het Ctgb.

De staatssecretaris heeft aan Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis(gezondheid en voedselveiligheid) gevraagd het nieuwe wetenschappelijke bewijsmateriaal te laten beoordelen door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, een instantie van de Europese Unie. Ook via deze route is een verbod op het gebruik van bijengif denkbaar, maar dan in de gehele EU.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijksma dat ze een 'transitie' wil naar 'een vergroening van gewasbeschermingsmiddelen' en naar een voedselproductie die minder afhankelijk is van gif. Boeren moeten meer biologische en natuurvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, vindt ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden