Natuur

Staatsbosbeheer plant zeldzaam bos aan langs de Waal

Herinrichting van natuurgebied de Loenensche Buitenpolder (2019). Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Herinrichting van natuurgebied de Loenensche Buitenpolder (2019).Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Staatsbosbeheer gaat in natuurgebied Gelderse Poort tussen Arnhem en Nijmegen een voor Nederland zeer zeldzaam bos aanplanten.

Het gaat om hardhoutooibos, dat in Nederland maar op drie plekken voorkomt. Het aanplanten van het bos is onderdeel van een natuurprogramma langs de grote rivieren van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV).

In uiterwaarden langs de grote rivieren groeien ooibossen. Dat zijn bosschages die er goed tegen kunnen dat ze regelmatig onderlopen door hoogwater. Meestal gaat het om zachthoutooibossen van wilgen en populieren. Die boomsoorten hebben geen last van water. Bomen als eiken, esdoorns, haagbeuk en zoete kers kunnen veel minder goed tegen wateroverlast en groeien daarom alleen op plekken die bijna nooit onderlopen. In Nederland zijn dergelijke plekken langs de rivieroevers zeer zeldzaam. Hardhoutooibos groeit alleen in de Millingerwaard bij Nijmegen, bij Brummen en bij het Overijsselse Zalk.

Staatsbosbeheer gaat nu in de Geitenwaard, een terrein van Rijkswaterstaat, een heel bos aanplanten. De dienst hoopt dat er in het bos zeldzame planten gaan groeien zoals maarts viooltje, besanjelier en muskuskruit, die op hun beurt weer vogels als de blauwborst en de nachtegaal aantrekken.

Lees ook:

Bescherm de heilzame geluiden van de natuur, zeggen wetenschappers

Natuurgeluiden hebben een heilzame werking, blijkt uit een nieuwe Amerikaans-Canadese studie. De onderzoekers pleiten voor het behoud van de klanken van de natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden