Costa Brava

Spaans-Nederlands bouwproject splijt Dali’s lustoord

Cadaqués.  Beeld Samuel Aranda
Cadaqués.Beeld Samuel Aranda


In het schilderachtige kustplaatsje Cadaqués aan de Costa Brava is een hooglopend conflict ontstaan over een groot Spaans-Nederlands vastgoedproject. Milieuactivisten staan in de voormalige woonplaats van surrealist Salvador Dalí lijnrecht tegenover projectontwikkelaars.

Alex Tieleman

De gemeente heeft de bouw van ruim honderd woningen en een 5-sterren-hotel inmiddels stilgelegd. “Het deed gewoon pijn van binnen als ik wakker werd en de graafmachines hoorde”, vertelt Kirsten Grau vanaf haar balkon, pal naast het bouwterrein. Volgens de Duitse activiste zijn herten en vogels verdwenen sinds de voorbereidende werkzaamheden in het voorjaar aanvingen op de heuvel van 15 hectare waar het miljoenenproject moet verrijzen.

Met de vergunningen op zak en de crisis achter de rug, hoopten de investeerders eindelijk werk te maken van het Sa Guarda-bouwproject dat nog uit de jaren tachtig stamt. Maar na protest van milieuactivisten van S.O.S Costa Brava en lokale natuurvrienden, aangevoerd door Grau, schortte de gemeente in juni de bouw op omdat de watervoorziening niet in orde was.

De Nederlandse architect Huibert de Jong, de op een na grootste investeerder na modeontwerpers Custo en David Dalmau, is ontstemd. “De laatste die hier de natuur wil verzieken ben ik wel”, vertelt hij aan de telefoon.

Bouwwerkzaamheden in Cadaqués.  Beeld Samuel Aranda
Bouwwerkzaamheden in Cadaqués.Beeld Samuel Aranda

Mogelijke tekortkomingen in de bouwplannen wijt De Jong aan wetgeving die van kracht werd na het afgeven van de vergunning. Had het aan hem gelegen, dan was er ook geen luxe-hotel gekomen, maar voor de gemeente was het een harde voorwaarde, stelt hij. Voor het verdwijnen van olijfbomen en de karakteristieke ‘pedra seca’-muurtjes, waar de tegenstanders voor vrezen, is volgens hem ook geen sprake: een deel van de muurtjes zou verplaatst worden.

Banden lekgestoken

“De Catalanen hier zijn voor dit project want het levert werk op”, vertelt De Jong, die met name tegenstand ziet van in Cadaqués wonende buitenlanders, van wie sommigen zelf belangen in het toerisme zouden hebben. Hoewel Cadaqués slechts 2750 zielen telt, verveelvoudigt dit aantal in de zomer.

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden blokkeerden milieuactivisten bouwvoertuigen en ’s nachts werden volgens De Jong banden van bouwmachines lek gestoken. Grau en andere activisten beschuldigen hem er juist van zich ‘provocerend’ op te stellen en een auto op z’n kant te hebben getild met een bouwmachine, wat De Jong ontkent.

Voor het einde van het jaar wordt een besluit verwacht over de doorgang van het project. Als De Jong door kan gaan, verwacht hij binnen anderhalf jaar klaar te kunnen zijn. Wordt het project afgeschoten, dan bereiden de investeerders een miljoenenclaim voor tegen de gemeente.

Lees ook:

De strijd voor het behoud van de ‘wilde’ Costa Brava

Catalaanse actiegroepen strijden tegen de bouw van het zoveelste vakantiehuis uit vrees voor een nieuw Lloret de Mar of Blanes. ‘We willen de tijd stilzetten.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden