Soepele mestnorm voor Nederlandse boeren

Beeld ANP

Boeren in Nederland krijgen hun gewenste mestontheffing van de EU. Toch blijven de drinkwaterbedrijven waakzaam.

Nederlandse boeren kunnen opgelucht ademhalen: zij mogen de komende twee jaar méér mest uitrijden dan volgens de Europese norm eigenlijk is toegestaan. De lidstaten van de EU hebben gisteren in Brussel ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om Nederland opnieuw een mestontheffing te verlenen.

De toekenning voor twee jaar is minder dan waar Nederland om had gevraagd. Vanaf 2006 kreeg Nederland die toestemming, net als bijvoorbeeld Denemarken, Ierland en enkele regio's in Italië, telkens voor vier jaar. Zover wil Eurocommissaris Karmenu Vella van milieu nu niet gaan. Hij is ontstemd over berichten over mestfraude in Nederland. Omdat de Nederlandse overheid daar volgens hem onvoldoende tegen optreedt, krijgt Nederland slechts twee jaar mestontheffing.

Maar zelfs dat gaat te ver, volgens elf Nederlandse natuur- en milieuorganisaties. Zij probeerden op het laatste moment met een gezamenlijke brief de Europese Commissie nog op andere gedachten te brengen. “Onze brief zorgde niet voor de gewenste omslag, maar zit nu wel in het dossier”, reageert Valentijn Wösten van de Nijmeegse milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. “Over anderhalf jaar begint het hele besluittraject weer opnieuw. Het laatste woord is nog lang niet gesproken.”

Landbouwminister Carola Schouten is ‘blij’ en ‘verheugd’ dat Brussel de ontheffing ondanks de bedenkingen toch verleent, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Nog dit najaar moet Schouten aan de Europese Commissie duidelijk maken hoe zij zal optreden tegen voor het milieu schadelijke fraude met mest. Op korte termijn krijgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  alvast wat meer mankracht voor extra controles op naleving van de mestwet.

Drinkwater

Als voorwaarde aan de mestontheffing stelt Brussel dat de Nederlandse waterkwaliteit niet mag lijden onder de extra mest. Een woordvoerster van Eurocommissaris Vella liet eerder weten dat Nederland wetenschappelijk bewijs heeft aangedragen dat de waterkwaliteit tijdens de eerdere mestontheffingen op peil gebleven is en dat ook nu zal blijven. Elk jaar moet Nederland de EU laten weten hoe het is gesteld met de waterkwaliteit bij 300 van de ongeveer 20.000 boeren die van de mestontheffing gebruik maken.

Dat de EU het resultaat van die monsters goed genoeg vindt voor een nieuwe mestontheffing tot 2020, zegt volgens Vewin, de Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, niet zoveel. De waterbedrijven kijken niet naar de boeren maar naar de bronnen waar drinkwater wordt gewonnen. Daarbij constateren ze dat in 40 wingebieden de concentratie meststoffen te hoog is. Vewin is er niet van overtuigd dat de maatregelen die gelden voor de mestontheffing afdoende zijn om ook de waterkwaliteit in deze 40 gebieden op peil te houden. Daarom hebben de drinkwaterbedrijven eind vorig jaar afspraken gemaakt met boeren, provincies en het ministerie van landbouw om samen de hoeveelheid meststoffen in waterwingebieden te verminderen.

Dus of de EU de Nederlandse boeren nu wel of geen mestontheffing geeft, laat een woordvoerster van Vewin weten: “Wij gaan uit van de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden