Onderzoek

Snel meer banen door groenere belasting

'Nederland bungelt onderaan lijstjes met duurzame energie en luchtvervuiling. Onze lasten op arbeid zijn het een na hoogste in de EU'. Beeld AP
'Nederland bungelt onderaan lijstjes met duurzame energie en luchtvervuiling. Onze lasten op arbeid zijn het een na hoogste in de EU'.Beeld AP

Een drastische herziening van het Europese belastingstelsel leidt binnen vijf jaar tijd tot extra werk en economische groei.

Esther Bijlo

Minder lasten op arbeid en meer heffingen op grondstoffen en vervuiling is heel goed voor de werkgelegenheid en de economische groei. Voor de hele Europese Unie zou zo'n verschuiving 6,6 miljoen banen en 2 procent extra economische groei opleveren in slechts vijf jaar tijd. Bovendien zijn er andere positieve effecten: de CO2-uitstoot daalt met ruim 8 procent dankzij andere belastingen, er is 219 miljard kubieke meter water minder nodig en de EU bespaart 27,7 miljard euro op de import van energie.

Dit zijn uitkomsten van een studie van The Ex'tax Project, een Nederlandse organisatie die onderzoek doet naar een ander belasting­systeem. Samen met de grote kantoren Deloitte, EY, KPMG Meyburg en PwC is voor het eerst een stappenplan ontwikkeld voor een drastische herziening van het belastingstelsel in Europa. De organisaties Cambridge Econometrics en Trucost hebben concreet berekend wat dat zou betekenen.

"Ons stelsel dateert uit de vorige eeuw, toen werkgelegenheid en milieu nog niet zo hoog op de agenda stonden", zegt Femke Groothuis, directeur van The Ex'tax Project. Dat blijkt uit een blik op de schatkist: EU-landen halen gemiddeld ruim 50 procent van de belastinginkomsten binnen uit arbeid. Heffingen op grondstoffen en vervuiling zijn slechts goed voor 6 procent. Ofwel: arbeid is duur en vervuiling goedkoop.

"Belastingen sturen de economie", stelt Groothuis. "De Europese Unie heeft allerlei doelstellingen. Het klimaatakkoord van Parijs is getekend, de werkgelegenheid moet omhoog, de nieuwe werelddoelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzaamheid zijn onderschreven. Er wordt een hoop beleid voor ontwikkeld om dat allemaal te halen, maar zonder de fiscale component. Dat is een grote fout. Met dit verouderde belastingstelsel gaat dat niet lukken."

Ander stelsel

Dat geldt ook voor Nederland, een van de landen waar de studie dieper op ingaat. Door een ander stelsel zou het bruto binnenlands product met 2,4 procent extra kunnen toenemen in vijf jaar en de werkgelegenheid met 3,2 procent.

Nederland zou bovendien op allerlei kosten besparen. Er is minder geld nodig voor maatregelen tegen klimaatverandering bijvoorbeeld, door schonere lucht gaan minder mensen naar de dokter en er is minder­­ energie nodig. De Nederlandse economie wordt er op die manier­­ in vijf jaar ruim 65 miljard euro beter op.

"De werkloosheid lijkt voor Europese begrippen laag in Nederland", zegt Groothuis. "In 2015 waren 600.000 mensen werkloos. Maar vergis je niet, er waren op dat moment nog eens een miljoen mensen die buiten de gangbare werkloosheidsstatistieken vielen maar wel behoefte hadden aan meer werk; zzp'ers bijvoorbeeld die onderbezet zijn en mensen die het zoeken naar werk hebben opgegeven. Dat is een enorm onderbenut potentieel. Nederland bungelt onderaan lijstjes met duurzame energie en luchtvervuiling. Onze lasten op arbeid zijn het een na hoogste in de EU. We moeten dus hier echt ook aan de bak."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden