Smelten van ijskappen op Antarctica niet te stoppen

null Beeld afp
Beeld afp

Het ijs op Antarctica smelt veel sneller dan gedacht. Het zuidpoolcontinent verliest ieder jaar 159 miljard ton ijs. Dat is twee keer zoveel als bij de laatste metingen. Door het smeltwater stijgt de zeespiegel jaarlijks met 0,45 millimeter.

Die conclusies trekken onderzoekers van het Britse Centrum voor Poolobservaties en Modelling na drie jaar van observaties. Ze baseren zich op metingen van de CryoSat-2 satellietmissie van het Europese Ruimteagentschap.

Tussen 2010 en 2013 verloren West-Antarctica, Oost-Antarctica en het Antarctisch Schiereiland respectievelijk 134, 3, en 23 miljard ton ijs per jaar. Dat is een derde meer dan tussen 2005 en 2009.

Het meeste smeltwater is afkomstig van de slinkende gletsjers in de Amundsen Zee en op West-Antarctica. De NASA zei vorige week na veertig jaar onderzoek dat het smelten van de ijsschotsen op deze plekken niet meer te stoppen is. De gletsjers zorgen samen voor meer smeltwater dan heel Groenland. Als ze volledig smelten, stijgt de zeespiegel met 1,2 meter. Het duurt waarschijnlijk wel enkele honderden jaren voordat dat gebeurt.

De ijskappen in Oost-Antarctica lopen overigens ook meer gevaar dan gedacht. Daar zijn de schotsen veel groter dan in het westen van het continent. De gigantische hoeveelheid ijs in het zuiden wordt aan land gehouden door een laag ijs op een rotsige rand aan de kust. Smelt die laag, dan schuiven de gletsjers richting zee, goed voor een zeespiegelstijging van drie á vier meter. Het zou vijf- á tienduizend jaar duren voordat al het ijs is gesmolten. Maar als het ijs eenmaal begint te smelten, is daar niets meer aan te doen. Ook niet als de opwarming van de aarde kentert.

Een van de oorzaken van de smeltende gletsjers is het warme zeewater onder de drijvende delen van de ijsschotsen, zo zegt NASA. Antarctica is een van de weinige continenten die nauwelijks opwarmt. De Noordpool warmt het snelst op. Antarctica blijft koud dankzij stormachtige zuiderse oceaanwinden, die de koude lucht boven het continent op zijn plaats houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden