Jelle's weekdierServal

Slik! Een savannedier in de achtertuin

Videostill servalBeeld AD

Over sommige dingen blijf ik me verbazen, waaronder de behoefte om ongebruikelijke huisdieren te willen houden. Een hond, een kat of aquariumvissen – daar kan ik me iets bij voorstellen. Lang geleden had ik ook een aquarium en een kat, maar sindsdien ben ik huisdierloos en dat bevalt me uitstekend. U mag daar uiteraard ­anders over denken en een vogelspin, een paar rattenslangen, een boa constrictor, een fret of een steenbok als huisdier houden.

Dat mag, niet alleen van mij – ondanks de verbazing – maar ook van de wet. De regelgeving rond huisdieren is grillig. Enkele jaren geleden werd door de rijksoverheid ­gewerkt aan een lijst van toegestane huis- en hobbydieren, maar die lijst is door het College van Beroep voor het bedrijfsleven afgeschoten; er wordt nu gewerkt aan een nieuwe lijst. Wel is er een officiële lijst getiteld ‘Alle zoogdiersoorten die in Nederland worden gehouden’, die te vinden is op de site van de overheid. Van de Tanzaniaanse grasrat tot de brilbladneusvleermuis, de Chinese gestreepte grondeekhoorn en het kogelgordeldier worden gehouden, waarbij ik mag ­hopen dat de ook op de lijst voorkomende reuzenelandantilope en de Tibetaanse gazelle niet in de huiskamer van een doorzonwoning zullen vertoeven. Over krokodillen en pythons wordt niet ­gerept – dat zijn geen zoogdieren.

Soms gaat er iets mis

De serval (Leptailurus serval), een middelgrote katachtige, staat er ook op. Je mag dus een serval houden. En, zo werkt dat hier nu eenmaal, iets wat niet expliciet is verboden, is toegestaan en als iets klaarblijkelijk is toegestaan dan gebeurt het ook daadwerkelijk. En dus zijn er mensen die een serval als huisdier hebben. Soms gaat er dan iets mis. Zo lazen we deze week op de website van Omroep West het volgende: ‘Zoetermeer – Een ontsnapte serval heeft in een achtertuin in de wijk Oosterheem in Zoetermeer een konijn doodgebeten. De serval, een wilde katachtige die afkomstig is van de Afrikaanse savanne, is inmiddels gevangen en ­terug bij de eigenaar, die een vergunning heeft om het dier te houden.’

Er is dus een vergunning nodig, het gaat juridisch gezien niet om zomaar een poedeltje. Maar dan nog. Wie wil er nu een wilde katachtige in huis of tuin? Velen! Ik las laatst dat er alleen al in de Verenigde Staten meer tijgers in gevangenschap ­leven dan er op de gehele aarde nog in het wild rondlopen. Er zijn mensen die cheeta’s houden of leeuwen, en in Zoetermeer woont dus een serval bij iemand thuis. Een serval hoort op de savanne thuis. Met zijn lange poten lijkt hij wel wat op een kleine cheeta. Servals jagen op knaagdieren; een Zoetermeers konijn is dus een lekker hapje voor de elegante Afrikaanse predator.

‘Ik denk eigenlijk dat dit soort dieren niet als huisdieren gehouden moet worden’, merkte de eigenaar van het opgegeten ­konijn zeer terecht op. In het Italiaans wordt de serval gattopardo genoemd. ‘Il gattopardo’ is ook de titel van het literaire meesterwerk van Giuseppe Tomaso di Lampedusa. Mij dunkt dat je beter dat boek kunt lezen dan een wilde serval in huis halen.

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier dat het nieuws haalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden