Simpele versie Oostvaarderswold blijft optie

Een deel van de Oostvaardersplassen. Beeld anp
Een deel van de Oostvaardersplassen.Beeld anp

Een sterk versimpelde versie van natuurgebied Oostvaarderswold is volgens Gedeputeerde Staten van Flevoland nog steeds een optie. Gedeputeerde Marc Witteman presenteerde vandaag drie scenario's voor het gebied tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold bij Zeewolde.

Redactie

Een van de mogelijkheden is volgens Witteman dat bijna alle grond die al aangekocht was voor de aanleg van het natuurgebied alsnog een natuurbestemming krijgt. Daarmee zou een gebied van ruim 700 hectare ontstaan.

Oostvaarderswold moest oorspronkelijk een natuurgebied van 1800 hectare worden, maar de Raad van State zette vorige maand een streep door die plannen. Flevoland kocht al een hoop landbouwgrond op voor de aanleg van het gebied en moet nu beslissen wat er met die grond gaat gebeuren.

Alle grond weer terugverkopen zou zeer ongunstig zijn voor de provincie, omdat dat nog maar twee derde van de aanschafprijs oplevert. Bovendien komt het dan in de knel met natuurcompensatie. Onder meer vanwege de verbreding van de A6 moet de provincie natuur aanleggen om verloren groen te compenseren. Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot schadeclaims.

Flevoland vestigt haar hoop op een goede samenwerking met Staatsbosbeheer en natuurorganisatie Flevo-landschap, die al een hoop grond in bezit hebben die bedoeld was voor Oostvaarderswold. Door een klein deel van haar grond te verkopen, denkt de provincie in totaal niet meer kwijt te zijn dan de 33,9 miljoen euro die sowieso al was gereserveerd voor het gebied. Door de samenwerking moet er dan toch een natuurgebied van ruim 700 hectare ontstaan.

Een andere optie is dat de natuurcompensatie plaatsvindt op gronden van Staatsbosbeheer en Flevo-landschap. In dat geval kan de provincie wel haar gronden verkopen aan bijvoorbeeld boeren en is ze 'slechts' 25,9 miljoen kwijt aan het geplaagde project, maar komt er dan wel minder natuur.

Provinciale Staten worden volgende week woensdag geïnformeerd over de scenario's en moeten in mei besluiten welke optie de voorkeur heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden