Schikking BP in civiele zaak mislukt

Dode vissen door de gelekte olie van het olieplatform. Beeld REUTERS
Dode vissen door de gelekte olie van het olieplatform.Beeld REUTERS

BP is er niet in geslaagd een schikking te treffen met de Amerikaanse overheid, enkele staten en diverse particulieren over de schadevergoeding voor de natuurramp in de Golf van Mexico in april 2010. BP staat daarom vanaf maandag in een civiele rechtszaak tegenover deze partijen om te bepalen hoeveel geld het Britse oliebedrijf moet betalen.

BP kwam dinsdag met een persbericht waarin het bedrijf verklaarde zich op te maken voor de rechtszaak. Eerder trof de oliegigant wel een schikking om een strafrechtelijke vervolging te voorkomen. Daarmee was een bedrag van 4,5 miljard dollar (ongeveer 3,4 miljard euro) gemoeid. Bij de ramp zonk het platform Deepwater Horizon door een explosie, waarbij 11 mensen om het leven kwamen en volgens de Amerikaanse overheid 4,9 miljoen vaten olie de zee in stroomden.

'We hebben altijd opengestaan voor een financiële compensatieregeling, zolang daar redelijke eisen voor zouden worden gesteld. Die eisen waren echter buitensporig hoog en niet op de realiteit gebaseerd, dus gaan we de rechtszaak met ze aan'', aldus Rupert Bondy, een van BP's advocaten. 'We hebben vertrouwen in de goede afloop van de zaak.'

Mocht BP in de civiele zaak schuldig worden bevonden, dan kan het bedrijf opdraaien voor een kostenpost van enkele tientallen miljarden dollars. Het bedrijf staat terecht voor milieuvervuiling en de schade die vissers door de natuurramp leden.

Een van de andere beklaagden in verband met de olieramp, de maritiem dienstverlener Transocean, liet dinsdag weten dat een Amerikaanse rechter groen licht heeft gegeven voor de schikking die het bedrijf begin januari met justitie overeenkwam. Transocean betaalt in totaal 1,4 miljard dollar aan schadevergoedingen en boetes. Het bedrijf was de eigenaar en exploitant van de Deepwater Horizon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden