'Schiet zomerganzen af als ze broeden'

De grauwe gans zorgt voor veel overlast.Beeld ANP

Overlastgevende ganzen kunnen als muskusratten worden bestreden. Niet jagers, maar provinciale diensten moeten de vogels in de broedtijd schieten, zodat hun eieren niet uitkomen.

Remko Bakker uit Nijmegen zal zich met deze boodschap niet populair maken, maar de specialist in het tegengaan van overlast door dieren denkt dat juist door het voortduren van de discussie en het uitblijven van maatregelen de problemen toenemen. "Niets doen vergroot de overlast en dat is ethisch gezien niet de juiste weg", aldus de directeur van W&S Faunabeheer.

Als op deze manier in drie jaar tijd 60.000 ganzen worden geschoten, is de populatie zomergasten weer op een acceptabel niveau, stelt Bakker. Uiteindelijk is deze aanpak diervriendelijker dan die van de Vogelbescherming. Deze organisatie denkt met andere natuurorganisaties dat de overlast pas afneemt als er 100.000 ganzen worden gedood.

Schade en gevaar voor verkeer
Volgens Bakker vinden alle betrokken partijen dat er in Nederland te veel ganzen zijn die schade aanrichten. Ze zijn een gevaar voor het vliegverkeer en voor automobilisten. Ze brengen schade toe aan de landbouw en verstoren kwetsbare natuur. Een gans vreet per dag drie kilo gras en de uitwerpselen verzuren de bodem.

"In Nederland denken we dat overlast door dieren door jagers moet worden opgelost. Dat is een Pavlov-reactie. Jagers kunnen de ganzenoverlast niet oplossen. Het rendement van hun acties is veel te laag. Zinloze exercities zijn het."

De in Nederland overwinterende ganzen uit Siberië vormen volgens Bakker niet zozeer het probleem. Boeren krijgen een goede vergoeding voor het gegraas van deze vogels op hun land. Probleem zijn vooral de zomerganzen: ze vreten het jonge gras weg en zorgen voor gevaar en overlast. Bakker heeft het dan over de grauwe gans die beschermd is, en de uitheemse Canadese en Nijlgans.

Bescherming grauwe gans opheffen
"Nu is het zo dat de uitheemse soorten ná de broedtijd bejaagd mogen worden, de beschermde soorten helemaal niet. Ik stel voor om de bescherming van de grauwe gans tijdelijk op te heffen. Deze veroorzaakt 90 procent van de overlast. Vervolgens moeten deze vogels op hun nest geschoten worden. Dat lijkt hard, maar daarmee voorkom je dat zijn zes tot acht eieren uitkomen. Anders moeten de pullen het jaar erop gedood worden. Uiteindelijk is deze methode veel efficiënter."

Bakker wil de bestrijding van ganzen uit handen van de jagers halen om de doelen helder te houden. "In de jacht is het gebruik van lokganzen bijvoorbeeld verboden, omdat deze methode te 'gemakkelijk' is. Maar in de bestrijding is deze erg bruikbaar. Als de jacht in handen is van de provincie, hoef je die discussie over lokeenden niet te voeren, en kan er ook een streep worden gezet door allerlei vergunningen die overlastbestrijding door jagers soms met weken vertragen. Ganzenbestrijding door een provinciale dienst is veel efficiënter."

Onrust tijdens broedtijd
Twee tot drie bestrijders zullen gedurende drie jaar driehonderd hectare kunnen bewerken, heeft Bakker uitgerekend. Daarna zal er veel minder intensief onderhoud nodig zijn, zoals dat ook bij de muskusratten-bestrijding het geval is. Zijn methode is veel goedkoper dan de bestrijding door jagers en het verstrekken van vergoedingen aan boeren, zegt Bakker.

Kees de Pater van Vogelbescherming staat niet afwijzend tegen het voorstel van Bakker, maar tekent wel aan dat afschot in broedtijd ook andere vogels in natuurgebieden verstoort, zoals de bruine kiekendief en de lepelaar. Daarop heeft Bakker geen antwoord, aldus De Pater, en dat is wel nodig voordat zijn plan kan worden uitgevoerd.

Hoeveel ganzen zijn er in Nederland?

Onderzoekers gaan er vanuit dat jaarlijks twee miljoen winterganzen neerstrijken op Nederlandse akkers en in natuurgebieden. In dertig jaar tijd is het aantal ganzen verachtvoudigd.

Soorten als de kolgans, de brandgans en de rietgans broeden in de zomer in de Siberische delta's en op Nova Zembla en Spitsbergen, en zoeken in de winter wat mildere gebieden op. In de zomer keren zij weer terug naar Siberië.

Daarnaast zijn er nog eens 250.000 zomerganzen in Nederland, voornamelijk grauwe ganzen en Canadese ganzen. Deze groep heeft zich kunnen vormen uit exemplaren die zijn ontsnapt uit kinderboerderijen en boerenerven, of die door natuurorganisaties zijn uitgezet. Deze vermengden zich met overwinteraars.

Het vermoeden bestaat dat 75 procent van de grauwe ganzen kenmerken heeft van de Nederlandse soepgans of boerengans. De term zomergans slaat op het feit dat deze groep hier 's zomers broedt, maar ze verblijven hier het hele jaar door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden