Manifest

‘Schat de milieuprestatie van duurzaam materiaal nu eindelijk eens op waarde’

Zestienhoven is een nieuwe duurzame en circulaire stadswijk in het noorden van Rotterdam. Beeld Hans van Rhoon, Hollandse Hoogte
Zestienhoven is een nieuwe duurzame en circulaire stadswijk in het noorden van Rotterdam.Beeld Hans van Rhoon, Hollandse Hoogte

Bouwbedrijf Dijkstra Draisma ondertekende het manifest om de CO2-uitstoot van duurzame bouwmaterialen op een eerlijker manier te berekenen. ‘Dat houten skeletten in de verbrandingsoven belanden, is het grootste fabeltje dat er is.’

Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum is een van de ondertekenaars van het manifest om de berekeningen voor natuurlijke materialen in de bouw aan te passen. Het bedrijf kreeg de Koning Willem I-prijs omdat het met duurzame bouwmethoden vooroploopt in de sector. Onlangs is een stuk grond aangeschaft om lisdodden te verbouwen om in huizen te verwerken, vertelt Wietse de Vries, die zich met innovatie en duurzaamheid bezighoudt bij het bedrijf.

Waarom heeft Dijkstra Draisma het manifest ondertekend?

“Wij zijn als bouwbedrijf al enkele jaren hard bezig met de energietransitie en circulair bouwen. De huidige normering voor gebruik van materialen is achterhaald; die zit vast in lobby-activiteiten, daar botsen we al lang tegenaan. Een gebouw wordt zo goed als de normering voorschrijft en die is laag, daar gaat geen stimulans van uit, die houdt de gevestigde orde in stand. Wij en andere bouwbedrijven kunnen allang veel beter bouwen op een manier die veel meer CO2 bespaart. We hebben het manifest getekend omdat we op zoek zijn naar een eerlijke beoordeling van materialen als hout. Dat extra zetje is nodig om de markt verder te krijgen, om de vraag naar houtbouw en andere natuurlijke materialen te verhogen.”

Hoe bouwen jullie met hout?

“Hierachter is onze fabriek waar we elementen in houtskeletbouw maken. Dat doen we al industrieel, we hebben er robots voor aangeschaft. De frames zijn voor 92 procent circulair. Nu zijn ze nog gevuld met cellulose, papierpulp, voor de isolatie. Later willen we ze vullen met lisdodde. Daarvoor hebben we voor de kerst tien hectare grond in de buurt aangekocht. Daar worden lisdodden op geplant. Per oogst moeten we daar circa honderd huizen mee kunnen isoleren. Die teelt is ook goed voor het klimaat. Het waterpeil op de veengrond hier kan dan omhoog, zodat die meer CO2 kan vasthouden. Het is nog maar een klein stukje grond, dat zou op veel grotere schaal moeten gebeuren. Hiermee willen we iets aanjagen. Teelt van zulke gewassen biedt daarnaast ook perspectief voor boeren. Je kunt lisdodde ook in plaatmateriaal toepassen, hennepteelt voor de bouw is ook in opmars, net als bamboe.”

De huidige normering gaat ervan uit dat die houten skeletten na vijftig jaar in de verbrandingsoven belanden. Hoe zit dat?

“Dat is het grootste fabeltje dat er is. Oud beton belandt vaak, na verwerking, als granulaat onder het asfalt. De houten elementen daarentegen zijn in hun geheel opnieuw te gebruiken. We bouwen standaard remontabel, alles kan uit elkaar, zonder processen die veel CO2 uitstoten. De berekeningen voor de milieuprestatie van materialen moeten in overeenstemming gebracht worden met hun toepassing in de praktijk. Ze moeten eindelijk op waarde geschat worden.”

Lees ook:

Strijd tussen hout en beton om CO2-uitstoot

Milieuvriendelijk bouwen met hout is in opkomst, maar achterhaalde normen zitten een verdere opmars in de weg. Dat stelt een deel van de sector in een manifest.

Lees ook:

Bouwen mét de natuur

Aan de rand van landgoed De Reehorst in Zeist betrekt Triodos Bank een nieuw kantoor. Het is demontabel en heeft een materialenpaspoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden