RvS zet streep door aanleg Oostvaarderswold

Boze boeren blokkeerden in 2008 de ingang van het provinciehuis in Lelystad. Ze waren boos over een besluit dat de provincie nam over natuurgebied Oostvaarderswold. Beeld ANP
Boze boeren blokkeerden in 2008 de ingang van het provinciehuis in Lelystad. Ze waren boos over een besluit dat de provincie nam over natuurgebied Oostvaarderswold.Beeld ANP

De Raad van State heeft vandaag een streep getrokken door de aanleg van natuurgebied Oostvaarderswold in Flevoland.

Redactie

De RvS meent dat onvoldoende is aangetoond dat er genoeg geld is om het gebied te realiseren.

Met het vonnis stelde de raad een groot aantal boeren en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) in het gelijk. De agrariërs stapten naar het hoogste bestuursrechtorgaan, omdat hun bedrijven zouden moeten wijken voor het natuurgebied.

Het Rijk zou de aanleg financieren, maar trok zich in 2010 terug. Daarmee kwam de realisatie van de groenstrook, die de natuurgebieden Oostvaardersplassen en het Horsterwold bij Zeewolde met elkaar had moeten verbinden, op losse schroeven te staan.
De provincie Flevoland, die naar eigen zeggen al 140 miljoen euro in het gebied investeerde, zocht naar andere middelen om Oostvaarderswold toch mogelijk te maken. Maar omdat het Rijk in 2010 al aangaf niet meer mee te betalen en niet aannemelijk is gemaakt dat de resterende kosten gedekt kunnen worden door de provincie, vernietigde de raad het plan.

Flevoland begon oorspronkelijk in opdracht van het Rijk met de versnelde aanleg van het 1800 hectare grote natuurgebied, dat uiteindelijk de Oostvaardersplassen met de Veluwe moest verbinden. Het Rijk zegde 240 miljoen euro toe, maar maakte tot nu toe slechts 40 miljoen euro over. Flevoland gaf echter al veel meer uit, onder meer om landbouwgrond in het gebied op te kopen.

De provincie stapte vorig jaar december nog naar de rechter om alsnog de 240 miljoen euro los te krijgen die was toegezegd door het Rijk. Die zaak werd vlak voor kerst aangehouden, omdat staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) weer om de tafel wilde. Beide partijen zijn nog in gesprek over het bedrag dat Flevoland krijgt.

Uitspraak komt hard aan
De uitspraak van de Raad van State over de aanleg van het Oostvaarderswold is hard aangekomen bij natuurorganisaties het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Het Flevo-landschap. Dat zeiden ze in een reactie.

De natuurorganisaties, die vorig jaar een samenwerkingsverband sloten om het Oostvaarderswold mede te ontwikkelen, kijken nu wat de consequenties zijn voor hun plannen om het natuurgebied te realiseren. De organisaties bestuderen de uitspraak nader. Ook wachten zij af wat de provincie Flevoland gaat doen.

Verantwoordelijk provinciebestuurder Marc Witteman twitterde vandaag; 'Inpassingsplan #oostvaarderswold vernietigd door de Raad van State. Ik ben even sprakeloos.... #teleurstelling #onbegrip #yam'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden