Rotterdams geduld over CO2-afvang centrales is op

Kolencentrale in aanbouw op de Maasvlakte. Rechts ernaast een centrale van E.on.Beeld ANP XTRA

Rotterdam heeft geen geduld meer met de energiebedrijven E.ON en GDF Suez. Volgens de gemeente hadden deze bedrijven allang het besluit moeten nemen om een installatie aan te leggen zodat er CO2 (koolstofdioxide) opgevangen kan worden in plaats van dat het in de lucht terechtkomt.

De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben woensdag een boze brief gestuurd waarin staat dat de bedrijven uiterlijk in januari moeten bevestigen dat ze het project uitvoeren.

Het gaat om opvang van de CO2-uitstoot van twee nieuwe kolencentrales die op de Maasvlakte zijn gebouwd. De gemeenteraad ging akkoord met de bouw hiervan, omdat E.ON en GDF Suez zelf zeiden dat ze een deel van het broeikasgas ondergronds zouden opslaan, zegt wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte). Daarvoor moet een installatie komen die het gas afvoert naar een leeg gasveld onder de Noordzee.

Het is de bedoeling dat die 'afvoerinstallatie' in 2015 werkt. Volgens Van Huffelen is dat nog haalbaar, maar dan moeten de energiebedrijven wel snel aan de slag. De energiecentrales gaan dit voorjaar al draaien. 'Ze moeten nu daadwerkelijk een besluit nemen', aldus Van Huffelen. Er zijn heldere toezeggingen gedaan en het is in groot belang van de stad en de inwoners. De raad stond niet te springen om twee kolencentrales in de achtertuin.' De wethouder gaat er voorlopig van uit dat E.ON en GDF Suez de afspraken nakomen.

Bijna tien procent van de Co2-reductie in de gemeente Rotterdam moet komen van Co2-opslag. De gemeente wil in 2025 50 procent minder Co2 uitstoten in vergelijking met 1990. Daarvoor is het Rotterdam Climate Initiavive in het leven geroepen. In 2010 sneuvelde een proefproject om CO2 op te slaan in Barendrecht door Shell. Het plan stuitte op te veel weerstand van de bewoners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden