Rotterdam zegt vandaag ja of nee tegen de verkoop van Eneco-aandelen

Eneco is voor 31,7 procent in handen van de gemeente Rotterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Gerlo Beernink Fotografie

De Rotterdamse gemeenteraad beslist vanmiddag of de stad, met 31,7 procent de gemeente met de meeste aandelen, zijn belang verkoopt. Een voor- en een tegenstander aan het woord. 

VÓÓR VERKOOP Antoinette Laan, VVD-raadslid

"Wij staan heel principieel en praktisch in deze discussie. Een gemeente speelt geen enkele maatschappelijke rol bij een commercieel energiebedrijf als Eneco. Dat is geen kerntaak van een lokale overheid. Particuliere bedrijven zijn vele malen efficiënter en innovatiever als het gaat om verduurzaming en groene energie.

"Onze invloed is marginaal, wat al die linkse partijen ook mogen beweren. Denk maar niet dat wij als gemeenteraad geraadpleegd worden bij majeure beslissingen van Eneco, ook al is Rotterdam met bijna 32 procent de grootste aandeelhouder van de 53 gemeenten. Wat is bovendien het belang van de Rotterdamse belastingbetaler van al die miljoeneninvesteringen van Eneco in het buitenland?

Splitsing

"Dit is hét moment om te verkopen. Eneco wordt sinds de splitsing in een netwerk- en een commercieel bedrijf alleen maar minder waard. Nu kunnen we nog een substantieel bedrag (de opbrengst kan volgens experts oplopen tot 900 miljoen euro, red) krijgen voor ons belang. Vraag is of dat over een paar jaar nog zo is.

"Kijk eens wat de Brabantse gemeenten voor mooie en zinnige dingen hebben kunnen doen met de verkoop van hun Essent-aandelen. Wat ons betreft steekt Rotterdam al die miljoenen in het gemeentelijke investeringsfonds. Van daaruit moeten grote projecten in de stad gefinancierd worden, zoals de aanleg van een metrolijn in Rotterdam-Zuid voor verdere ontsluiting van dat gebied.

"Ik ben verrast door het 'nee' van de Haagse gemeenteraad, temeer omdat twee van de vijf coalitiepartijen zich tegen het voorstel van het eigen college hebben gekeerd. Dat had hier tot politieke brokken geleid. Zover zal het niet komen. Ik verwacht dat Leefbaar, D66 en CDA met onze steun en die van CU/SGP een keurige meerderheid halen."

Het Rotterdamse VVD-raadslid Antoinette LaanBeeld anp

TEGEN VERKOOP Arno Bonte, GroenLinks-raadslid

"Eneco heeft zich de afgelopen tien jaar kunnen ontwikkelen tot een innovatieve en duurzame marktleider, juist omdat het in overheidshanden was. Wij als gemeenten hebben die groene koers dus mogelijk gemaakt, simpelweg omdat we als niet-commerciële aandeelhouders de leiding niet continu in de nek hebben lopen hijgen om zoveel mogelijk kortetermijnwinst te realiseren.

"Die koers moeten we vasthouden. Dat is niet alleen in het belang van Rotterdam en de rest van Nederland, maar vooral ook in het belang van de planeet, die vanwege de klimaatverandering in grote nood verkeert.

"Ook Rotterdam heeft een groene agenda. We willen investeren in schone en duurzaam energie. Om dat te realiseren, is de hulp van bedrijven als Eneco onontbeerlijk. Die moeten we dus vooral niet in de uitverkoop doen. Integendeel: die moeten we dichtbij ons houden.

Het verleden

"We moeten leren van het verleden. Nadat Nuon van de hand was gedaan, gaven de belangen van de commerciële investeerders de doorslag. Die lieten zich leiden door hun eigen portefeuille. Investeren in windmolenparken zagen ze niet zitten, maar geld steken in vervuilende kolencentrales was wel lucratief.

"Op dit moment is het risico te groot om Eneco over te laten aan de commercie. We willen bovendien dat Eneco een voorbeeld blijft voor andere bedrijven. Die aanjaagfunctie is van groot belang. We zijn er ook nog lang niet: nog maar 10 procent van alle energie in Nederland wordt 'schoon' opgewekt. Als over tien jaar alle bedrijven de groene koers omarmd hebben en we afscheid hebben genomen van alle kolencentrales, dan pas kan je overwegen om Eneco van de hand te doen.

"Voorstanders van de verkoop van ons aandelenpakket hebben slechts oog voor financieel gewin. Dat is kortetermijndenken. Ze gaan ook voorbij aan het argument van de werkgelegenheid. Als Eneco in buitenlandse handen valt, zullen vele tientallen banen in Nederland verdwijnen."

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte Beeld ARNO BONTE
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden