natuurdagboek

Regen in gesteriliseerd Nederland is funest voor de jongen

Een bijeneter Beeld José Jansen

Nu bijeneters de klimaatverandering hebben ontdekt, broeden ze bijna jaarlijks in Nederland. Dat broeden wordt niet vaak een succes. Want er zijn te weinig bijen om van te eten. 

Bijeneters zijn zuidelijke vogels die zich in alle kleuren van de regenboog hullen. Ze hebben een lange puntstaart en communiceren met rinkelende geluidjes. Net als ijsvogels broeden ze in steile hellingen uitgegraven holen. In tegenstelling tot ijsvogels zijn bijeneters graag in elkaars gezelschap. In Frankrijk beleefde ik een keer dat een rinkelende zwerm in regenboogkleuren over de camping vloog. Er zijn mensen die voor een zwerm kleurrijke vogels een vliegreis naar de tropen ondernemen, maar van mijn kamperende buren merkte niemand de gratis vliegshow op. De vogels hadden misschien in een folder moeten staan.

Dode jongen

In 2015 broedden er bijeneters in Friesland. Die Friese haalden geen folder, maar wel het Friese natuurblad Twirre (2018, nr. 2). De bijeneterwerkgroep doet verslag. In juni vestigde zich een paartje bij een heideveld. Eind juli begonnen de vogels insecten aan te dragen; blijkbaar hadden ze jongen. Vanuit een schuiltent hebben werkgroepsleden geturfd hoe vaak ze prooien aanvoerden. De beste dag was 13 augustus met 101 prooivluchten. Dat lijkt weinig, maar ze kunnen meerdere insecten in één keer meebrengen. Daarna kelderde het aantal voedselvluchten, wat te wijten was aan regenval. De jongen zaten voor in de nesttunnel, de voerende ouders hoefden niet diep te kruipen en ­waren telkens snel klaar.

Twee dagen regen zou geen nekslag moeten betekenen, maar in ons gesteriliseerde land zijn weinig insecten meer te vinden. Dan kan een regendag funest zijn. Op 20 augustus werd er niet meer gevoerd en een dag later vertrokken de oudervogels. In het nest lagen vijf dode jongen tussen de prooiresten. De hoofdmaaltijd had bestaan uit hommels. Op afstand volgden wespen, kevers en daarna pas honingbijen.

Natuurdagboek

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Alle andere afleveringen vindt u in dit dossier

Lees ook:

De ‘Necrotroof’, de dennevoetzwam die zowel op levend als dood hout kan leven

Ans Bos stuurde een foto van een paddestoel, die als een dienblad gevuld was met glaasjes - een krans van kleine paddestoelen. Een prachtig gezicht, maar wat was hier aan de hand? Paddestoelen kunnen beschimmeld raken, of andere zwammen soldaat maken. Had deze paddestoel last van parasiterende zwammen? Of vormde de paddestoel klonen, die hij of zij op de hoed liet groeien?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden