Recycling Netwerk: Stuur zwerfvuil terug naar de fabriek

Rotterdammers maken de oevers langs de Schie schoon tijdens de Landelijke Opschoondag in 2016. Beeld ANP

Zwerfvuil hoort niet op straat. Stuur daarom zwerfpetflesjes of blikjes terug naar wie er verantwoordelijk voor is: de fabrikant. Dat kan gratis, via het antwoordnummer van het bedrijf. Maar ook virtueel, op sociale media, voorzien van foto en hashtag #BackToSender.

Met deze oproep wil Recycling Netwerk Benelux (een coalitie van milieuorganisaties) frisdrank- en bierproducenten ervan doordringen dat het tijd is om hun verzet tegen uitbreiding van het statiegeldsysteem, te staken. “Zo kun je ook aan de drankenproducent laten weten dat zijn afval je stoort en dat een structurele oplossing noodzakelijk is”, zegt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk.

Statiegeld is zo’n oplossing, zo wordt ook bevestigd door een recent onderzoek van CE Delft in opdracht van het vorige kabinet. Statiegeld leidt tot reductie van 70 tot 90 procent van de plastic flesjes en blikjes op straat, berekende het bureau. Statiegeld bevordert verder hergebruik en beperkt dus ook de CO2-uitstoot.

Antwoordnummer

Volgens Recycling Netwerk belanden alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 98 miljoen flesjes en 156 miljoen blikjes op straat, ongeveer veertig procent van alle zwerfafval. Tegen zo’n enorme stroom afval zijn opruimacties of bewustwordingscampagnes niet opgewassen, zegt de milieucoalitie.

#BackToSender moet niet alleen fabrikanten wijzen op hun verantwoordelijkheid, het kan ze ook geld gaan kosten. De fabrikant betaalt immers voor de post die hij via zijn antwoordnummer ontvangt. Die antwoordnummers zijn vanaf vandaag, wanneer de actie start, op de website van Recycling Netwerk te vinden. Net als een voorbeeldbrief aan de drankenproducent.

Buurman hoopt dat Nederland uiteindelijk het voorbeeld van Malta en Schotland volgt. Die besloten het afgelopen jaar statiegeld breed in te voeren. Hoopgevend voor Recycling Netwerk is ook dat Coca-Cola, ’s werelds grootste drankenfrabrikant, onlangs maand verklaarde voorstander te zijn van invoer van statiegeld in het gehele Verenigd Koninkrijk. Coca-Cola werd vorige maand nog door Greenpeace onder vuur genomen omdat het bedrijf op alle mogelijke manieren succesvolle statiegeldsystemen zou saboteren.

Lees ook:
'Plastic scheiden levert het milieu weinig op, maar mensen moeten er wel mee doorgaan'
Niet hergebruiken maar dóórgebruiken
De Plastic afvalberg groeit, ondanks recycling

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden