Stikstofwetgeving

Rechter vernietigt afgegeven vergunningen Friese boerenbedrijven

Protesterende boeren op het viaduct over de A6 nabij het Friese dorp Sint Nicolaasga. Beeld BSR Agency

De bestuursrechter in Noord-Nederland heeft donderdag een besluit van Gedeputeerde Staten (GS) van Friesland vernietigd, dat eerder oordeelde dat bezwaren tegen vergunningen voor  23 boerenbedrijven niet gegrond zouden zijn. 

Zo schrijft de Leeuwarder Courant. Dit betekent dat de vergunningen van deze boeren toch illegaal verstrekt zijn. 

De provincie verleende met de vergunningen toestemming voor de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden die door deze agrarische bedrijven wordt veroorzaakt. Alleen waren die vergunningen gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Ten onrechte, oordeelde de bestuursrechter in Groningen donderdag, die daarbij verwees naar de uitspraak van de Raad van State van 29 mei waarin de regeling van het PAS werd afgeschoten.

De Coöperatie ‘Mobilisation for the Enfironment’ (MOB) eiste dat de vergunningen weer worden ingetrokken. Eerder was de groep hiermee al succesvol in andere provincies. De zaak van 23 boeren werd op 15 oktober behandeld. In veel gevallen waren de vergunningen nodig om een vaak al jaren bestaande situatie te legaliseren. Maar nu de rechter de PAS-bezwaren gegrond heeft verklaard, onderstreept dat dat deze boerenbedrijven illegaal bezig zijn.

Lees ook: 

Provincies trotseren stikstofvonnis van de Raad van State

Een Friese boer mag zijn stallen in de buurt van natuurgebieden uitbreiden. Hoe is dat mogelijk na het ‘stikstofvonnis’ van de Raad van State?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden