Weblog

Ratrace naar het beste stroomleverende raam

De enorme glasoppervlaktes van kantoren kunnen met de PowerWindows van Physee in de toekomst stroom gaan leveren.Beeld Physee

De Delftse startup Physee heeft met een energieleverend raam de prestigieuze Green Challenge Award gewonnen. De PowerWindow kan een revolutie binnen de zonne-energiewereld betekenen. Maar Physee is niet de enige die op een nieuwe miljardenmarkt aast.

Physee heeft een techniek ontwikkeld waarmee ramen geheel doorzichtiig blijven en toch zonlicht in stroom kunnen omzetten. Daarvoor wordt een coating op isolatieglas aangebracht die ervoor zorgt dat 30 procent van het opvallende zonlicht niet wordt weerkaatst, zoals bij gewone ramen gebeurt. De coating zet dat licht om in licht van een bepaalde kleur en leidt dat naar zonnecellen die in de randen tussen de twee glasplaten zijn verwerkt. De 70 procent van het licht die wordt doorgelaten, zorgt ervoor dat de ramen net zo transparant lijken als gewoon glas.

Een vierkante meter PowerWindow levert ongeveer 20 Watt, 'genoeg om een laptop draaiende te houden', aldus mede-oprichter Willem Kesteloo. Wordt iets meer licht omgezet (waardoor de ramen licht getint lijken) dan verdubbelt de opbrengst. Daarmee kan in bestaande kantoren de helft van alle stroom uit het raam komen, en in nieuwe kantoren zelfs alle stroom. Het systeem verdient zichzelf in 3 tot 5 jaar terug.

Internationale prijs
De PowerWindow wordt al dit jaar beproefd in een kantoor van de Rabobank. Het raam lijkt zó veelbelovend, dat Physee er vorige week de internationale Green Challenge Award van de Postcode Loterij mee won. Met de prijs van een half miljoen euro kan Physee de productie gaan opschalen.

Kesteloo en de zijnen denken niet alleen aan ramen van kantoren en huizen, maar ook aan geluidsschermen langs wegen, aan bushokjes, kassen, autoruiten (handig voor de Stella Lux), ja tot aan brillen aan toe. Miljarden en miljarden vierkante meters glas vormen de de lonkende markt voor Physee.

Niet de enige
Maar de Delftse startup is zeker niet de enige die daar zijn oog op heeft laten vallen. Vier jaar geleden schreef ik al over het Duitse Heliatek. Dat heeft een deels doorzichtige zonnefolie ontwikkeld die je op ramen, maar ook op beton en andere opervlakten, kunt aanbrengen. Ze zijn daar al heel actief mee op de markt.

Een andere startup van een paar jaar geleden, Phytagoras, bewijst dat niet elk 'stroomraam' een succes wordt. Zijn wilden heel veel smalle strips met zonnecellen horizontaal tussen twee glasplaten aanbrengen. Hun website bestaat niet meer...

SolarWindow
De grootste concurrent van Physee wordt mogelijk het Amerikaanse SolarWindow. Ook zij zeggen een coating te hebben ontwikkeld, maar dan één die zelf het licht meteen in stroom omzet, dus zonder zonnecellen in de randen van een raam. 'Binnen een jaar terug te verdienen', luidt hun claim. Maar ze zijn er al zeven jaar aan bezig en hebben nog wel enkele jaren nodig alvorens de productie op gang kan komen. En hun coating geeft het raam een tint en is niet 100 procent transparant, zoals het raam van Physee.

Dus wie weet wint de PowerWindow uit Delft alsnog de ratrace naar het stroomleverende raam...

Het zonneglas van SolarWindow, dat ook aast de miljardenmarkt van stroomleverende ramen.Beeld SolarWindow
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden