Voldoende onderbouwd

Raad van State keurt gaswinningsplan in het noorden goed

De ondergrondse gasopslag van de NAM bij Norg in Drenthe. Beeld ANP / Kees van de Veen
De ondergrondse gasopslag van de NAM bij Norg in Drenthe.Beeld ANP / Kees van de Veen
ANP

Het winningsplan waarmee de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas wint uit elf gasvelden in Drenthe, Friesland en Groningen is goedgekeurd door de Raad van State. Gemeenteraden van verschillende gemeentes, de werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu en de stichting Natuur- en Milieufederatie Drenthe hadden hier samen bezwaren tegen ingediend om het plan te stoppen.

Het plan was eerst niet voldoende onderbouwd. In een tussenuitspraak in december 2020 kreeg toenmalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de opdracht om deze ontbrekende stukken in het plan alsnog toe te voegen en onderdelen beter te motiveren.

Inmiddels is dat hersteld, oordeelde de Raad van State, waardoor de NAM met het winningsplan nu definitief de gaswinning kan voortzetten. De kans om een plan te herstellen, zoals nu gebeurde door de minister, is een wettelijk middel.

Het besluit om gas te winnen in elf gasvelden is nu beter gemotiveerd, oordeelde de Raad. Daarnaast heeft de minister voorschriften aangepast bij het gaswinningsplan. Daardoor is nu onder meer vastgelegd dat een "deskundige partij" binnen een jaar de huizen en gebouwen in de omgeving van de gasvelden zal onderzoeken.

Dit moet een beeld geven van gebouwen die gevoelig kunnen zijn voor mogelijke bodembewegingen, veroorzaakt door de gaswinning.

Lees ook: De gaskraan dicht? Slochteren heeft nog 240 kleine broertjes

Minister Wiebes verkoos het leegzuigen van kleine Nederlandse gasveldjes boven gasimport. De bodem zit nog vol geheimen, zo nu en dan duiken er nieuwe gasveldjes op. Duurzaamheidsredacteur Frank Straver over de mogelijke Groningse toestanden die hierdoor kunnen ontstaan.

Drentse boorput lekt na vijftig jaar nog steeds gas

Op 1 december 1965 ging het mis op gasveld Sleen 2. Bij het boren naar gas liep op twee kilometer diepte de druk zo hoog op, dat die niet meer te houden was. Binnen veertig minuten vonden verscheidene gasspuiters hun weg naar het aardoppervlak. Het geëvacueerde personeel kon alleen maar toekijken hoe fonteinen van gas en modder tot honderden meters in de omtrek de Drentse bodem open scheurden en een krater sloegen waarin de hele boorinstallatie wegzakte. Dat blijkt meer dan 50 jaar na dato nog steeds gevolgen te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden